Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koninklijke Familie woensdag 7 december 2005 aanwezig bij uitreiking Prins Claus Prijs

Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje, Prins Friso, Prinses Mabel en Prinses Laurentien zijn woensdag 7 december in het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs aan de Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro, alias Jonathan Shapiro. De prijs wordt uitgereikt door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, die samen met zijn broer Prins Friso, erevoorzitter is van het Prins Claus Fonds.

Zapiro plaatst met zijn satirische prenten kritische kanttekeningen bij de huidige sociale en politieke situatie van Zuid-Afrika, het Afrikaanse continent en de rest van de wereld. De prijs sluit aan bij het thema van het Fonds van dit jaar: Humor en Satire. Overal ter wereld gebruiken schrijvers, musici, kunstenaars, cabaretiers en cartoonisten humor en satire om hun kritische visie te geven op de omstandigheden waarin ze leven. De tien andere laureaten zullen hun prijs van EUR 25.000 in hun eigen land in ontvangst nemen.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Fonds eert de laureaten voor hun oeuvre en inzet op het gebied van cultureel en maatschappelijk engagement. Dit jaar worden laureaten gehuldigd voor hun bijdragen op het gebied van spotprenten en journalistiek, theater, dans, beeldende kunst en cultureel erfgoed. Voor het eerst worden prijzen toegekend aan laureaten in de Democratische Republiek Congo en in Armenië.

Tijdens de uitreiking op 7 december in het Muziekgebouw aan 't IJ zal een voorstelling van het Senegalese dansgezelschap Jant-Bi met choreografieën van Germaine d'Acogny en Patrick d'Agogny te zien zijn. Jant-Bi is een van de partners in het netwerkpartner programma van het Prins Claus Fonds.

25 november 2005
© RVD