EduExchange 2005, kennisevenement voor onderwijsmanagement

Kennisnet

PERSBERICHT

Zoetermeer, 22 september 2005

7 december a.s. EduExchange 2005: kennisevenement voor het onderwijsmanagement

Om (digitale) veranderingen binnen onderwijsinstellingen met ICT doeltreffend te kunnen ondersteunen zijn afspraken noodzakelijk. Bijvoorbeeld afspraken over de wijze waarop educatieve content en leerlinggegevens kunnen worden uitgewisseld. Deze afspraken dienen breed gedragen te worden in het onderwijsveld. Uitwisselbaarheid, herbruikbaarheid en waardevastheid staan hierbij voorop. Kennisnet en SURF willen in samenwerking met ROC-i-partners, Schoolmanagers.VO en de Algemene Vereniging van Schoolleiders en de vereniging EduStandaard bijdragen aan het maken van afspraken en bevorderen van de communicatie hierover. Zij organiseren daartoe op 7 december a.s. in het Nieuwegein Business Center het congres .EduExchange 2005.. Hét kennisuitwisselingsevenement rondom e-learning voor alle Nederlandse onderwijssectoren: hoger onderwijs, beroeps- en volwasseneneducatie, voortgezet en primair onderwijs.

Afspraken als randvoorwaarden voor flexibel onderwijs
Tijdens EduExchange 2005 verkennen bezoekers trends en ontwikkelingen rondom e-Learning aan de hand van referentieprojecten (praktijkvoorbeelden), interactieve workshops en keynotes. In niet- technische bewoordingen worden nuttige praktijkvoorbeelden gepresenteerd die onderwijsinstellingen hebben opgedaan met het gebruik van open standaarden voor e-learning. Resultaten uit deze projecten dienen als voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen. Deze resultaten maken het eenvoudiger voor onderwijsmanagers om gefundeerde beslissingen te nemen over het inzetten van ICT binnen de eigen instelling. Voortbouwen op bestaande kennis en het vermijden van gesignaleerde valkuilen vormen de basis van EduExchange 2005. Daarnaast zijn deelnemers volop in de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere direct betrokkenen bij innovatieprocessen in het onderwijs. EduExchange 2005 is dan ook met name geschikt voor onderwijsmanagers, bestuursleden, schoolhoofden, ICT-coördinatoren en andere betrokkenen bij onderwijsvernieuwing.

Keynotes
EduExchange 2005 laat tevens gerenommeerde sprekers als Prof. Dr. Rob Koper (Open Universiteit Nederland, Hoofd Technologische ontwikkeling) en Prof. Erik Duval (voorziter van Ariadne) aan het woord die het thema vanuit een eigen invalshoek belichten. Bezoekers kunnen deelnemen aan interactieve workshops waarbij concrete handvatten worden geboden. Het opstellen van een effectief beleidsplan op hoofdlijnen, een debat met studenten over volgens hen noodzakelijke onderwijsvernieuwingen en een introductie op het maken van afspraken behoren tot de mogelijkheden.

Aanmelden
Aanmelden voor EduExchange 2005 is kosteloos en kan via de website www.eduexchange.nl. Hier zal ook meer informatie beschikbaar komen over het programma en de deelnemende referentieprojecten.

Over het programma
Het programma Educatieve contentketen (ECK) is een samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen en .organisaties, (branche)uitgevers, software- en contentleveranciers en Stichting Kennisnet. Het programma ECK streeft ernaar knelpunten in de educatieve contentketen binnen BVE, VO en PO weg te nemen. Sinds de start van het programma in 2003 is veel bereikt. Het maken van afspraken met een brede groep belanghebbenden is een beslissende stap naar succes gebleken. Verschillende afspraken zijn gemaakt en de invoering hiervan wordt vanuit het programma ondersteund. Voor meer informatie zie contentketen.kennisnet.nl.

Over Kennisnet
Kennisnet is de internetorganisatie voor en door het onderwijs. Kennisnet stimuleert het gebruik van ICT in het onderwijs voor educatieve doeleinden. Op www.kennisnet.nl wordt onderwijs gerelateerde content en onderwijsinformatie aangeboden voor het basis, voortgezet en beroepsonderwijs. Leraren vinden op kennisnet.nl direct bruikbaar lesmateriaal. Voor leerlingen is Kennisnet een steun in de rug bij het maken van schoolwerk. Ouders vinden ondersteuning in opvoedingsvraagstukken. ICT-coördinatoren en schoolleiders krijgen praktische tools en beleidsinstrumenten aangereikt om de ICT infrastructuur op school vorm te geven. www.kennisnet.nl

Over SURF SiX
De SURF SiX expertisegroep zet zich in om kennis en gebruik van (inter)nationale standaarden en specificaties op gebied van leertechnologie te bevorderen binnen het Nederlands hoger onderwijs. Dit wordt gerealiseerd middels kennisdeling tussen experts, het participeren in verschillende (inter)nationale standaardisatieorganisaties, adviezen en presentaties op bijeenkomsten en congressen en door middel van kennisdeling met en inzet van expertise in het onderwijsveld. Voor meer informatie zie e-learning.surf.nl/six.
De SURF SiX expertisegroep is een Special Interest Group van Stichting SURF, de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van netwerkdienstverlening en informatie- en communicatietechnologie (ICT). www.surf.nl.


---