Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Dickens Engels warmte, een glazen paleis in kerstsferen.

Het werk van Charles Dickens, de beroemde Engelse verhalenverteller uit de tijd van de Industriële Revolutie, is nog altijd razend populair, vooral in de tijd rond kerst. Niet zonder reden: Dickens was de uitvinder van het 'familiefeest kerstmis', zoals we dat nu kennen. Hij neemt in de decembermaand bezit van het Glaspaleis met een bijzondere tentoonstelling: Dickens Engelse warmte. Ook is er kerstmuziek te horen. Er worden verhalen voorgelezen, er zijn acitiviteiten voor de jeugd en de film Oliver Twist wordt vertoond. De tentoonstelling is te zien van: maandag t/m zaterdag 09.00 - 23.00 uur, zondag 11.00 -17.00 uur, het Glaspaleis is op 25 december en 1 januari gesloten. Voor meer info 045-5772200. De activiteiten vinden plaats van 7 december 2005 tot en met 3 januari 2006. Voor het volledige programma kijkt u op www.glaspaleis.nl.

De prachtige verzameling van Dickenskenner Jacques Engels vormt de basis waarvoor ontwerper/kunstenaar Paul Tieman het concept van het 'ruimtelijk verhaal' heeft bedacht. Bijna overal in het Glaspaleis zult u ze tegenkomen. Enorme groot-grove en huiselijke klein- fijne verhalen uit de wereld van Charles Dickens. Onbekende en óverbekende verhalen die verteld worden met (echte) kolen, ijzer en stenen, of met inkt, schrijfveer en papier. Met de boeken van Dickens, en met prachtige illustraties daaruit. Daarnaast worden de ruimtelijke verhalen ook verteld met licht: de kerstversiering die het Glaspaleis in de koude winter warmte geeft krijgt vorm als deel van Dickens Engelse warmte. De tentoonstelling wordt woensdagmiddag 7 december om 17.00 uur geopend.

Tijdens Dickens Engelse warmte is er in het Glaspaleis ook véél muziek te horen; kerstmuziek, verzorgd door ensembles van de muziekschool en diverse koren en muziekverenigingen uit Heerlen. Tegen het decor van de gezellige Dickens-tentoonstelling kan men genieten van alle mogelijke muziekgenres, van het traditionele kerstlied tot de modernere Christmas Carol . Natuurlijk staat er ook werk van Benjamin Britten op het repertoire. Tijdens de kerstconcert-reeks treden er ruim 1200 musici op.

Daarnaast verzorgt verhalenverteller Bea de Groote onder de titel Kers-t-vers een afwisselend programma met verhalen en gedichten, is er een muzikaal Dickensdiner met kerstverhalen en wordt er in het filmhuis de film Oliver Twist van Roman Polanski vertoond. Er is een tentoonstelling van oude Pop-up boeken van John Fonteijn gecombineerd met barbiepoppen. Ook speelt Muziek & verteltheater Barbiance een eigentijds poppenspel gebaseerd op de verhalen van Charles Dickens. Voor de jeugd is er op verschillende dagen kerstmuziekinstuif met Trees Verburg. Tot slot is er een educatief programma voor het Voortgezet Onderwijs ontwikkeld.

Dickens, Engelse warmte wordt georganiseerd door Openbare bibliotheek Heerlen, Muziekschool Heerlen en Glaspaleis Heerlen.

www.glaspaleis.nl
www.obheerlen.nl
www.msh.nl

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
045-5772203/ 045-5772274
j.schmeitz8@heerlen.nl/ r.berkers@heerlen.nl