Gemeente Sneek


Sneek houdt chatsessie over Van der Valk en over startersleningen Op 7 december 2005 gaan de leden van de commissie Stadsontwikkeling, Openbare werken en Milieu van de gemeente Sneek weer chatten met inwoners. Wie mee wil chatten, of wil volgen wat er gebeurt, moet naar www.sneek.nl/chat gaan. (De chatbox staat nu nog niet open).

De chatsessie begint om 19.00 uur en stopt om 19.45 uur. De sessie gaat vooraf aan de maandelijkse openbare vergadering van de commissie Som, die om 20.00 uur begint.

Er kan gechat worden over twee van de onderwerpen die in de vergadering van de commissie SOM op de agenda staan. Inwoners kunnen dus vlak voordat de vergadering begint, met de commissieleden van gedachten wisselen over onderwerpen die dezelfde avond aan de orde komen. Inwoners kunnen met de commissieleden chatten over de planontwikkeling Van der Valk en over de Startersleningen. Deze agendapunten zijn uitgekozen omdat het onderwerpen zijn die erg in de belangstelling van de inwoners van Sneek staan.

Planontwikkeling Van der Valk
Van der Valk Hotels en Restaurants heeft het voornemen een hotelvestiging in Sneek te openen. De gemeenteraad heeft op 18 juni 2002 op hoofdlijnen ingestemd met de realisatie van een hotel op een perceel grasland direct aan de zuidkant van het Burgemeester Rasterhoffpark. De komst van het hotel, komt zowel de zakelijke als de toeristische infrastructuur van Sneek ten goede. Tevens zal het hotel een impuls betekenen voor de lokale werkgelegenheid.

Om het Burgemeester Rasterhoffpark zo min mogelijk te belasten, wordt voorgesteld een toegangsweg aan te leggen, die parallel loopt aan de A7. Om tot een afstemming met de omliggende natuurwaarden te komen, wordt een inventarisatie gedaan van mogelijke maatregelen die negatieve effecten zullen tegengaan. Hierbij wordt onder meer gedacht aan aangepaste verlichting en boscompensatie.

In de vergadering van de commissie SOM wordt gesproken over het beschikbaar stellen van een krediet van

1,2 miljoen voor de te realiseren infrastructuur, het bouwrijp maken van het hotelperceel en andere daarmee samenhangende zaken.

Startersleningen
De gemeente Sneek wil het bezit van eigen woningen en de doorstroming in de woningmarkt bevorderen. In een notitie stellen burgemeesters en wethouders voor om zogeheten Startersleningen in te voeren, in samenwerking met de Stichting Stimuleringsfonds(SVn). Bovendien wil het college van Sneek 1.000.000,-- beschikbaar stellen voor de financiering van Startersleningen.

Om het bezit van eigen woningen te stimuleren, stelde het college van burgemeester en wethouders een notitie op waar in de voor- en nadelen van Startersleningen op een rijtje worden gezet. Ook de voorwaarden waaronder deze regeling kan worden ingevoerd staan in de notitie. De notitie wordt besproken in de vergadering van de Commissie Stadsontwikkeling, Openbare Werken en Milieuzaken van woensdag 7 december 2005.

Aanleiding voor het college om de notitie Startersleningen op stellen, was een motie van de gemeenteraad om de mogelijkheden van een starterslening te onderzoeken. Bovendien is ondanks maatregelen van het Rijk om het eigen woningbezit te stimuleren, de positie van starters in de koopwoningmarkt er niet op vooruit gegaan. Dit komt door de explosieve stijging van de prijzen van de koopwoningen én doordat de rijksmaatregelen onvoldoende rekening houden met de lokale situatie. Het college wil daarom een regeling treffen die is afgestemd op de lokale woonmarkt afgestemd is en voor huishoudens met kleine beurs de overstap naar een koopwoning gemakkelijk maakt.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 28-11-2005