Gemeente Tilburg

Datum

1 december 2005

Nieuwbouw basisschool De Schans

Inspraak tot 24 december 2005

Bewonersavond op 7 december 2005

Al enige tijd treft het schoolbestuur van SIO de Schans en de Bisschop Janssensschool de voorbereidingen voor de nieuwbouw van de Bisschop Janssensschool bij SIO de Schans. Hiervoor is een voorlopig ontwerp gemaakt. Daarnaast zullen er enige aanpassingen in het openbaar gebied getroffen worden en zal er een parkeerterrein achter De Schans worden gerealiseerd.

Vrijstellingsprocedure

Het bouwplan past niet geheel binnen het geldende bestemmingsplan . Omdat het bouwplan wel past binnen het gemeentelijk beleid wil het college toch meewerken aan het plan en is een vrijstellingsprocedure gestart op grond van art. 19 lid 4 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Een vrijstellingsprocedure maakt het mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan.

Inspraak

Het college heeft in het kader van de vrijstellingsprocedure een concept ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Daarnaast is een voorlopig inrichtingsplan voor het openbaar gebied gemaakt. Voordat de procedure wordt voortgezet, wil het college uw mening weten. Het college zal na afloop van de inspraak beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te brengen, het bouwplan aan te passen of - in het uiterste geval - geen verdere medewerking aan het plan te verlenen.

Het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing liggen daarom van 6 december tot en met 23 december voor inspraak ter inzage in:
. het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.
. bij de balie Bouwen en Wonen in de Stadswinkel Noord aan de Brücknerlaan 20a: op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur,

Tijdens deze periode kunt u schriftelijk inspraakreacties indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Beleidsontwikkeling, Postbus 717, 5000 AS Tilburg, onder vermelding van "Inspraak De Schans." Inspraakavond
Daarnaast organiseert de gemeente Tilburg samen met het schoolbestuur een inspraakavond op:

Woensdag 7 december 2005 vanaf 19.30 uur In het gebouw van SIO de Schans De Schans 135

Tijdens deze avond kunt u het nieuwbouwplan komen bekijken en zal Architectenbureau BO2 het bouwplan toelichten. Vanuit de gemeente volgt een toelichting over de inrichting van het openbaar gebied en de procedure.

U bent van harte welkom deze inspraakavond bij te wonen. Tijdens de avond kunt u uw inspraakreactie kenbaar maken. Er wordt een verslag van de avond gemaakt en dit verslag wordt als inspraakreactie bij de verdere besluitvorming betrokken.

Vervolg procedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan komt het plan nogmaals ter inzage te liggen en kunt u zienswijzen indienen. U wordt hiervan met een bewonersbrief op de hoogte gebracht, naar verwachting begin februari 2006.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Trees Swaans van de afdeling Gebiedsontwikkeling of Willem Zwama van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Trees Swaans is bereikbaar op telefoonnummer 542 88 92 of via email trees.swaans@tilburg.nl. Willem Zwama is bereikbaar op telefoonnummer 542 97 86 of via email willem.zwama@tilburg.nl.

A. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.
2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.
3. Het college start een vrijstellingsprocedure. Eerste stap in die procedure is het maken van een concept ruimtelijke onderbouwing.
4. Het college legt het bouwplan en het concept ruimtelijke onderbouwing ter inzage voor inspraak. Tijdens de inzagetermijn kunnen inspraakreacties worden ingediend.
5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
6. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan stelt zij eerst de ruimtelijke onderbouwing definitief vast. Is het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken ouder dan 10 jaar, dan besluit zij tegelijkertijd aan de raad te vragen een voorbereidingsbesluit te nemen.

De raadscommissie Fysiek behandelt het voorbereidingsbesluit in een vergadering. De raadscommissie brengt vervolgens een advies uit aan de raad en deze neemt het besluit. U heeft als bewoner de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen voor de vergadering van de raadscommissie Fysiek. Tijdens deze spreektijd kunt u wederom bezwaren tegen of opmerkingen naar aanleiding van het bouwplan, kenbaar maken. Heeft u in de vorige fase (4) inspraakreacties ingediend, dan wordt u via een brief op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen. Heeft u geen inspraakreacties ingediend, dan kunt toch spreektijd aanvragen. In het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier vindt u de vergaderdata van de raadscommissie Fysiek en de onderwerpen die worden behandeld.


7. Het vrijstellingsverzoek, het ontwerp-besluit, de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan worden 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk en mondeling zienswijzen worden ingediend.
8. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
9. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie.
10. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

B. Verklarende woordenlijst


- bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


- inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het bouwplan.
- ruimtelijke onderbouwing: een nota waarin de gemeente verklaart waarom zij vindt dat er van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen.


- vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


- vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Zie (A) voor een toelichting op de vrijstellingsprocedure.


- voorbereidingsbesluit: Dit is een beslissing van de raad dat voor een bepaald gebied een (nieuw) bestemmingsplan in voorbereiding is. De raad moet een voorbereidingsbesluit nemen als het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken, ouder is dan 10 jaar. Bij bestemmingsplannen jonger dan 10 jaar is een voorbereidingsbesluit niet nodig. Bij het nemen van een voorbereidingsbesluit neemt de raad kennis van de ingekomen inspraakreacties. Een voorbereidingsbesluit is nodig zodat de gemeente een verklaring van geen bezwaar kan aanvragen bij de provincie.


- zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.


- verklaring van geen bezwaar: een verklaring van de provincie aan de gemeente dat zij instemt met het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing. De provincie betrekt in haar besluitvorming de ingediende zienswijzen en het gemeentelijk standpunt daarop.


-----------------------
Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure gevoegd (A) en een verklarende woordenlijst, daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden (B).


---- --