Gemeente Geertruidenberg


Milieu Effect Rapportage Overdiepse Polder

Om voldoende bescherming te bieden tegen hoogwater heeft het Rijk besloten de grote rivieren meer ruimte te geven. Hiertoe heeft zij in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de rivier maatregelen voorgesteld die noodzakelijk zijn om in 2015 te voldoen aan het wettelijk vastgestelde beschermingsniveau.
Eén van die maatregelen is rivierverruiming in de Overdiepse Polder volgens het zogenoemde terpenplan. Door de huidige primaire waterkering te verleggen naar het Oude Maasje, zal de polder in de toekomst gemiddeld eens per 25 jaar meestromen. Dit leidt tot een waterstandsdaling van circa 30 centimeter.

Terpenplan
De provincie werkt op dit moment samen met regionale instanties en de bewoners van de polder het terpenplan verder uit. Voor deze rivierverruiming zijn in een later stadium verschillende besluiten en vergunningen nodig. Belangrijke onderdelen zijn het opstellen van een dijkverleggingsplan en het wijzigen van bestemmingsplannen. Ten behoeve van deze plannen wordt een MER-procedure gevolgd.

Startnotitie
Provincie Noord-Brabant, gemeente Waalwijk en gemeente Geertruidenberg hebben onlangs de Startnotitie voor de milieu-effectrapportage ontvangen van het waterschap Brabantse Delta. Een Startnotitie is een eerste stap in een procedure die moet leiden tot het opstellen van een Milieueffectrapport (MER). Het MER is bedoeld om de gevolgen van een voorgenomen activiteit voor het fysieke milieu zichtbaar te maken. Naar aanleiding van de Startnotitie, de ingekomen reacties en het advies van de Commissie voor de milieu-effectrapportage worden richtlijnen opgesteld door Gedeputeerde Staten, gemeente Waalwijk en gemeente Geertruidenberg. Deze moeten bij het opstellen van een MER in acht worden genomen.

Bijeenkomst
Om belangstellenden verder zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van de Startnotitie organiseren de provincie en beide gemeenten een informatiebijeenkomst op 7 december 2005. De bijeenkomst vindt plaats in het Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 te Waspik, aanvang 20.00 uur. Bij deze bijeenkomst kunnen ook opmerkingen gemaakt worden over de startnotitie. De Startnotitie ligt nog tot en met 2 januari 2006 op de gebruikelijke locaties ter inzage. Tot en met die datum kan schriftelijk gereageerd worden. Voor de goede orde, in deze fase kunnen alleen opmerkingen worden gemaakt over de richtlijnen voor het opstellen van het Milieu Effect Rapport. Het rapport zal te zijner tijd tegelijk met de ontwerpplannen ter inzage worden gelegd.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. van der Wijst (073-
6808763, over de MER-procedure) en de heer J. Sonnevijlle (073-6808091, over de inhoud van de startnotitie).