Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|                               

OPENING GEMEENTELIJK LOKET VOOR ZORGAANBIEDERS

Vanaf 7 december is er een gemeentelijk loket voor zorgaanbieders. Huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners die zich willen vestigen in Utrecht of willen uitbreiden, kunnen daar terecht met al hun vragen. Wethouder Abrahamse voor Economische Zaken gaat het loket officieel openen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Utrechtse zorgsector. Het loket is ondergebracht bij de Bedrijvenwinkel van de gemeente Utrecht.

De Bedrijvenwinkel, gevestigd bij de Kamer van Koophandel, is al jaren hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in de stad. De Utrechtse Bedrijvenwinkel is nu ook toegerust om specifieke vragen van zorgaanbieders te beantwoorden. Ook de website is uitgebreid (www.utrecht.nl/bedrijvenwinkel).

Veelgestelde vragen zijn: Ik wil mijn praktijk uitbreiden, welke vergunningen heb ik nodig? Wij willen een samenwerkingsverband oprichten, hoe komen we aan een geschikte en betaalbare locatie? Wat moet ik doen als ik mijn praktijk in een woning wil vestigen? De gemeente doet meer dan antwoord geven alleen. Zo worden bestaande gemeentelijke procedures doorgelicht en aangepast aan de specifieke situatie van zorgaanbieders. Ook is er begeleiding bij het doorlopen van procedures. Afgelopen tijd heeft de gemeente antwoorden gezocht op vragen over woonruimteonttrekking door zorgaanbieders, parkeren in spoedsituaties en ondersteuning bij het oprichten van samenwerkingsverbanden.

In het programma Versterking eerstelijnszorg van de gemeente Utrecht werkt de gemeente samen met organisaties in de gezondheidszorg aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor zorgaanbieders. Een van de pijlers van het programma was de realisatie van één gemeentelijk loket waar zorgaanbieders antwoord krijgen op hun vragen. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is van belang omdat de eerstelijnszorg onder druk staat. Het aantal huisartsen is de laatste jaren wel toegenomen maar de situatie blijft zorgelijk. Veel praktijken zitten overvol en bij het vertrek van een huisarts is opvolging niet eenvoudig gevonden. De gemeente wil waarborgen dat alle inwoners van Utrecht zorg kunnen krijgen in hun eigen woonomgeving.

Noot voor de media/