Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


6 december 2005

351/2005


Gemeente Haarlem sluit aantrekkelijke contracten met Nederlandse Spoorwegen

Op 7 december 2005 ondertekent wethouder Divendal namens de gemeente Haarlem een tweetal contracten met de Nederlandse Spoorwegen. Het contract 'woonwerkverkeer' voor ambtenaren levert een besparing op van ongeveer E 20.000 per jaar aan reiskosten en een eenvoudiger werkproces door optimaal gebruik van internet. Via het contract 'businesskaart' kan de Haarlemse ambtenaar met een minimum aan administratieve rompslomp dienstreizen maken naar andere steden. De ondertekening van de contracten met de NS past in het streven om werkprocessen binnen Haarlem simpeler, goedkoper en efficiënter te organiseren.

Gemeente Haarlem stimuleert het openbaar vervoer van haar ambtenaren door het treinreizen slimmer en doelmatiger te organiseren. Reizen met de trein helpt ook mee met het tegengaan van files en parkeerproblemen en het stimuleren van milieuvriendelijk reizen.
Haarlem toont met de ondertekening van deze contracten aan dat kostenbesparingen niet hoeven te botsen met slimmer werken, gebruikersgemak en meegaan met de moderne (internet) tijd.

Woon-werkverkeer
Ongeveer 250 ambtenaren van de gemeente Haarlem komen (bijna) dagelijks met de trein naar het werk. De gemeente stimuleert het gebruik van de trein door het woon-werkverkeer geheel te vergoeden. Met het nieuwe contract worden de NS-kaarten rechtstreeks met de NS afgerekend zodat, medewerkers niets meer hoeven voor te schieten. Het contract, waarin een staffelkorting van 20.000 euro per jaar is bedongen, is voor een periode van twee jaar verlengd.

NS-Business kaart
Met de business Kaart kunnen Haarlemse ambtenaren eenvoudig en efficiënt dienstreizen maken. De administratieve afhandeling van dergelijke reizen wordt flink gereduceerd doordat ambtenaren telefonisch of via internet een treinreis of taxirit kunnen boeken en betalen. Betalen gaat achteraf, net als bij een creditcard. Maandelijks ontvangt de gemeente een gespecificeerde factuur met de kosten voor trein, taxi, Treintaxi en Q-Park. Daarbij is er 20% korting op treinreizen vanaf 09.00 uur.
De grootte van de besparing in de administratieve afhandeling wordt duidelijk na de proefperiode van 6 maanden.


NB. Voor de pers

U bent van harte uitgenodigd om de ondertekening van de NS-contracten bij te wonen. Aanwezig zijn wethouder Divendal namens Gemeente Haarlem en de heer Jan Breughem, manager NS Business Services. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de B&W kamer van het stadhuis en start op 7 december om 16.00 uur. Graag vooraf uw aanmelding naar de contactpersoon in de kop.

Concerncommunicatie
Ellen van der Vossen, communicatieadviseur
023-511 3076
vossene@haarlem.nl

---- --