Gemeente Brielle


Actueel - Persberichten

Besprekingsverslag bestemmingsplan kom Zwartewaal

Besprekingsverslag inspraakavond bestemmingsplan kom Zwartewaal.

In de periode van 1 september 2005 tot 13 oktober 2005 heeft het voorontwerp bestemmingsplan Kom Zwartewaal ten behoeve van de inspraak ter inzage gelegen. Op 14 september jl. heeft een inspraakavond plaatsgevonden in de Gaffelaar. Van deze avond is een verslag opgesteld. Het verslag ligt met ingang van vrijdag 9 december 2005 ter inzage bij de afdeling VROM van de sector Grondgebied, kamer 0.30.

Het verslag kunt u hieronder downloaden (zie onderaan)


* B E S P R E K I N G S V E R S L A G bestemmingsplan Zwartewaal 14 sept 2005.pdf


1
BESPREKINGSVERSLAG
Onderwerp : Bestemmingsplan Kom Zwartewaal
Datum/tijd : Woensdag 14 september 2005 19.30 - 22.30 uur Plaats : Gaffelaar te Zwartewaal
Aanwezig : 100 inwoners van Zwartewaal

1) De heer De Reus heet een ieder welkom en geeft aan hoe de avond wordt ingedeeld. Als eerste krijgt Wethouder Heijboer het woord.

2) Wethouder Heijboer legt uit waarom het zolang heeft geduurd dat er nu na 20 jaar een nieuw bestemmingsplan voor de Kom Zwartewaal wordt gemaakt. Eén van de oorzaken is dat er in al die jaren weinig tot geen ontwikkelingen zijn geweest. Nu door verandering van regelgeving is het verplicht dat er een nieuw bestemmingsplan komt. De bestemmingsplannen mogen niet ouder zijn dan tien jaar. Tevens heeft de gemeente Brielle de laatste jaren een laag woningcontingent gehad. Deze regeling is nu niet meer van toepassing, de Stadsregio maakt nu afspraken over woningbouw. Door de nieuwe woningbouw in het nieuwe bestemmingsplan is het mogelijk om het voorzieningenniveau op een aanvaardbaar peil te houden.

3) Er volgt een presentatie door BRO waarin de opzet wordt uitgelegd en de ontwikkeling tot nu toe. Tevens volgt er een toelichting over de juridische aspecten en de vervolgprocedure.
4) Tijdens de pauze worden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om hun vragen op te schrijven. Er worden door 32 mensen 99 vragen ingediend.
5) Wethouder Heijboer geeft antwoordt op een aantal geselecteerde vragen: a. Hoe kunnen we Zwartewaal leefbaar houden? Door het nieuwe bestemmingsplan wordt de mogelijkheid gecreëerd om woningen voor starters en gezinnen te bouwen, waardoor de middenstand meer omzet krijgt. b. Hoe wordt er met het openbare groen en de speelplaatsen omgegaan? Momenteel ligt het Speelplaatsenplan ter inzage. Hierin is duidelijk aangegeven wat de plannen zijn met het openbare groen en de speelplaatsen. c. Waarom pas woningbouw over 10 jaar? De gemeente Brielle heeft bij een onderzoek vastgesteld dat er op de diverse locaties in Brielle 1900 woningen gebouwd kunnen worden. De eerste aanzet is in Nieuwland-Oost, Meeuwenoord en de Brede School Zuurland. De locatie in Zwartewaal komt hierna, de verwachting is dat dit pas over vijf jaar gaat geschieden.

2-12-2005
2
d. Waarom huizen en geen groen? De plannen die ontwikkeld gaan worden zullen veel aandacht hebben voor veel groen in de nieuwe wijk. e. Diversiteit in bouwen, wat is dat? Er zal een combinatie zijn van seniorenwoningen, starterswoningen en vrijstaande woningen.
f. Welke invloed hebben de omwonenden? Het stedebouwkundigeplan wordt door de gemeente ontwikkeld en dit komt ter inzage. g. Wat gaat er met de volkstuinen gebeuren? Voorlopig blijven deze bestaan. Er wordt gekeken naar een oplossing. Hoe deze eruit zal zien is nog niet bekend. h. We worden dus met de expansiedrang van de gemeente geconfronteerd? Niet helemaal. De regio en de samenleving vraagt om extra woningen. Als gemeente moet je daaraan meewerken.
i. Hoe wordt het probleem van de infrastructuur opgelost? In de bestaande wijken is deze niet altijd op te lossen. De plannen van de woningbouw moeten zelf voorzien in de parkeerbehoefte. Er wordt rekening gehouden met de belangen van de huidige bewoners verkeer is een maatschappelijk probleem en moet gezamenlijk opgelost worden.
j. De plankaart stemt niet overeen met de feitelijke situatie. Dat klopt. De plankaart wordt nog aangepast en wij verzoeken daarom ook een ieder om naar zijn eigen perceel te kijken en verschillen aan ons door te geven. Door deze samenwerking zal er een goed bestemmingsplan kunnen komen.
k. Komt er meer groen in Zwartewaal? Het huidige groen blijft en bij nieuwbouw van woningen komt er een combinatie van groen en woningen. l. Wat gebeurt er met de half-pipe? Deze wordt meegenomen in het Speelplaatsenplan. m. Wordt de hangplek verplaatst? Ook dit staat in het Speelplaatsenplan. n. Hoe zit het met de externe veiligheid en de geluidsoverlast? Dit wordt in het kader van het nieuwe bestemmingsplan onderzocht.
6) De heer De Reus vraagt of er nog dringende vragen zijn, enkele vragen worden nog gesteld.
a. Hoe zit het met de geluidsoverlast voor de nieuwe woningen? Er is nu al een overschrijding van de geluidsnormen.
Voor het gebied zal een hogere grenswaarde voor het geluid aangevraagd moeten worden. Bij de huidige woningen aan de Willem Alexanderstraat is dit ook gebeurd en zijn er geluidwerendevoorzieningen aangebracht. b. De middenstand wordt de dupe van geluids normen, hoe gaat dit opgelost worden?
Juist door de woningbouw zal er meer omzet komen voor de middenstand. De geluidsnormen voor winkellawaai zijn andere geluidsnormen dan de Geluidscontouren uit de industrie.
c. Door de woningbouw zal het historische kerkje van Zwartewaal worden inge- gebouwd.
In stedenbouwkundige plannen voor dorpen staat de kerk altijd centraal in het dorp met de woningen er om heen. Bij de nadere uitwerking van het plan zal hier rekening mee gehouden worden.
De aanwezigen zijn verdeeld over de woningbouwplannen, het uitgangspunt voor Zwartewaal moet zijn dat het een landelijke dorp moet blijven zoals het nu ook is. De gemeente moet ook andere belangen behartigen.
De verzamelde vragen worden voor het eind van het jaar beantwoordt. 2-12-2005

3
2-12-2005