Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 349 JA
Datum: 6 december 2005

Provinciaal subsidie voor
toeristische en recreatieve projecten

Fryslân's aanbod voor recreatie en toerisme wordt het komende jaar met nieuwe projecten in deze sector versterkt. Gedeputeerde Staten hebben voor de eerste helft van 2006, tot juli 2006, een subsidiebedrag van E380.863 over 12 projecten verdeeld. Er waren 17 aanvragen.

De jaarlijkse subsidieverdeling, in twee tenders, berust op de Verordening toerisme en recreatie Fryslân die provinciale staten op 19 juni 2002 hebben vastgesteld. De verordening regelt, kort gezegd, de verdeling van provinciale subsidies voor projectaanvragen die het toeristisch en recreatief aanbod in Fryslân versterken. Voor aanvragen gelden twee indieningstermijnen, te weten 1 juli tot 1 oktober en 1 januari tot 1 april. De indieningstermijn voor de 1e tender 2006 sloot op 1 oktober 2005. Voor de tweede tender 2006 is een bedrag van E399.275 beschikbaar. Aanvragen daarvoor kunnen worden ingediend van 1 januari tot 1 april 2006.

Vrijval binnen de tweede tender van 2005 van de verordening maakte het nog mogelijk om twee eerder ingediende projecten (het wandelboek 'langs Stinsen en States in Friesland' en de aanleg van het fietspad Skûlenboarch-Marwei als onderdeel van het landinrichtingsplan Jistrum) te honoreren uit het budget voor 2005.

Gehonoreerde projecten:

1. Trailerhelling bij zandgat van Jansma te Drachten. Betreft het plaatsen van een trailerhelling t.b.v. de watersport en sportvisserij bij het zgn. zandgat van Jansma. De kosten van het project bedragen E 72.460,- excl. btw; toegekende bijdrage E 30.230,-.


2. Kwaliteitsimpuls watersport-. zwem- en surfcentrum Lutsmond Noord te Balk. Betreft de aanleg van een passantenhaven, een kwaliteitsverbetering van het strand, de lig-/zonneweide en surfoever, de bouw van een watersport-, zwem- en surfaccommodatie en enkele inrichtingsmaatregelen in het desbetreffende gebied. De kosten van het Lutsmondproject bedragen E 1.005.000,-excl. btw; toegekende bijdrage E 40.000,- in de kosten van de openbare voorzieningen.


3. Aldfaers Erf Museumroute naar de toekomst, fase 2. Betreft een kinder-/speelboerderij (met educatief centrum voor zowel dier als tuin, plus gelegenheid voor aanvullende activiteiten als fierljeppen, varen met roeiboot en kano), uitbreiding van de speeltuin naast de kinderboerderij en een passantenhaven nabij het museumdorp Allingawier. De kosten van deze fase van de upgrading van de route bedragen E 472.500,- incl. btw; toegekende bijdrage E 40.000,-.


4. Cultuurtoeristische routes Leeuwarden. Betreft een interactief informatiesysteem van thematische cultuurhistorische routes in Leeuwarden. De kosten van het project bedragen E 275.000,- incl. btw; toegekende bijdrage E 40.000,-.


5. Menno Park fase 1 Witmarsum.
Betreft fase 1 van het International Menno Simons Centrum in Witmarsum. Dit project omvat de restauratie van het Menno Simons Monument, de bouw van een sculptuur van een kerk op de plaats van het oorspronkelijke doopsgezinde kerkje als replica en het realiseren van een historische Mennistenpaadroute. De kosten van deze fase bedragen E 364.647,- incl. btw; toegekende bijdrage E 40.000,-.


6. Kwaliteitsverbetering havengebouw passantenhaven West Terschelling. Betreft de overkapping van de wachtruimte van het havenkantoor waardoor op termijn een multifunctionele ruimte ontstaat. De kosten van het project bedragen E 175.000,- excl. btw; toegekende bijdrage E 40.000,-.


7. Recreatief fietspad Dwersfeart - Alde Singel te Gorredijk. Het betreft de aanleg van 1,5 km fietspad tussen Gorredijk en Jonkerslân langs de Joodse begraafplaats a/d Dwersfeart. De kosten van het project bedragen E 60.000,- excl. btw; toegekende bijdrage E 29.925,-.


8. Rondvaartboot voor gehandicapten.
Betreft het geschikt maken van een rondvaartboot zodat gehandicapten er onder toezicht van een gediplomeerd schipper zelfstandig mee kunnen varen. Toegekende bijdrage maximaal E 23.800,- in de kosten van de aanpassingen.


9. Aanleg recreatieplas , zonneweide, fiets-, wandel- en ruiterpad Slappeterp. Het betreft een zwemgelegenheid in open water, het herstellen van een historisch voet- en ruiterpad en de aanleg van een nieuw wandel-, fiets- en ruiterpad. De kosten van het project bedragen E 135.700,- excl. btw; toegekende bijdrage E 35.675,-.


10. Historische wandelpaden Noordoost Friesland, fase 2. Dit betreft de tweede fase van de uitvoering van het nieuwe routenetwerk. Behalve de uitvoering van de routes is er tevens aandacht voor de bewegwijzering en de vermarkting ervan. Het totale netwerk omvat tussen de 350 en 400 km route. De kosten van fase 2 bedragen E 350.000,- incl. btw; gevraagde bijdrage E 38.000,-.


11. Kwaliteitsverbetering ontsluiting aantal Friese Musea. Betreft gestandaardiseerde hard- en software t.b.v. de ontsluiting van de museumcollectie en digitale beelden voor publiekstoepassingen. De kosten van het project bedragen E 48.660,- incl. btw; toegekende bijdrage E 23.370,-.


12. Aanleg haven in Burum.
De haven zal plaatsbieden aan 40 ligplaatsen voor leden en 10-12 passantenplaatsen. Ook worden een openbare trailerhelling, sanitaire voorzieningen en een verzamelpunt voor chemisch afval gerealiseerd. De aanlegkosten bedragen E 150.000,- excl. btw; toegekende bijdrage van E 20.000,- in de kosten van de openbare voorzieningen.

Afgewezen projecten:

1 Admiraliteitshelling Dokkum.
Er is geen bijdrage toegekend omdat de financiering in het kader van Kompas zeker is gesteld.


2 Uitbreiding manege De Caprilli in Sonnega.
Betreft de bouw van een tweede rijhal van 30 x 60 mtr.. Door de uitbreiding van de manege zou het (indoor)wedstrijdaanbod zowel qua typen als klasse kunnen toenemen. Het project is afgewezen omdat het een voorziening betreft die meer op (paarden)sport is gericht dan specifiek op toerisme. Er is geen bijzonder provinciaal belang voor de recreatie in Fryslân.


3 Kies Friesland.
Betreft een verzoek van een bedrijf dat internetvermeldingen aan commerciële recreatiebedrijven biedt. Het verzoek is afgewezen omdat de aanvrager door de uitvoering van de activiteit beoogt winst te maken.


---- --