Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 350 ItV
Datum: 7 december 2005

Bijna E2,5 ton voor ganzenvolgsysteem en leerweken op Wadden voor scholieren

De projecten 'Goosetrack' en 'Wadventures' krijgen gezamenlijk E245.40,96 aan subsidie uit het Regionaal Innovatieprogramma Fryslân (RIPF). De projecten passen binnen de voorwaarden van het RIPF, namelijk dat het moet gaan om experimentele, risicovolle innovatieve projecten binnen de thema's recreatie, toerisme, ICT en water.

Goosetrack
Het project Goosetrack is een project dat gaat om een systeem waarbij in Fryslân overwinterende ganzen van dichtbij gevolgd kunnen worden. Via mobiele telefoon en internet krijgen toeristen informatie over geringde vogels. Binnen het project worden excursies georganiseerd, zowel live als virtueel op een website. Doelstellingen zijn onder andere om de gemeente Dongeradeel tijdens het winterseizoen aantrekkelijker te maken voor natuurbewuste toeristen en om Fryslân op de kaart te zetten met een project dat zowel nationaal als internationaal een blikvanger zal worden. Het project sluit aan op de laatste toeristisch recreatieve trends: er is steeds meer behoefte aan informatie via moderne communicatiemiddelen. Het kunnen volgen van een 'eigen gans' speelt in op behoefte aan direct 'persoonlijk' contact. Het project Goosetrack krijgt maximaal E 92.510 aan subsidie.

Wadventures
Dit demonstratieproject is gericht op het ontwikkelen van leer-/ werkweken voor scholieren over het Waddenzeegebied. Door praktijkgerichte opdrachten krijgen de scholieren inzicht in de specifieke kwaliteiten van het Waddenzeegebied. Achterliggend doel is dat de scholieren op latere leeftijd een toeristisch vervolgbezoek aan het Waddenzeegebied te brengen. Met de beoogde leer-/werkweken in het Waddenzeegebied wordt een alternatief geboden voor de gangbare buitenlandse schoolreisjes. De projectindiener, Sailing Actief uit Terherne krijgt maximaal E 149.355,- aan subsidie toegekend.

Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie, en loopt tot en met 2006.

N 35


---- --