Barco


BARCO reikt voor 20.000 aan prijzen uit als steun aan onderzoekers
Op 6 december 2005 vond in de Kinepolis te Leuven de plechtige uitreiking plaats van de Barco Prijzen voor Wetenschappelijk Onderzoek. Met deze prijzen, uitgereikt in samenwerking met de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), wil Barco wetenschappelijk en technologisch onderzoek van jongeren belonen.

Barco kent deze prijzen al voor de zestiende maal toe in samenwerking met de Vlaamse Ingenieurskamer en al voor de achttiende maal in samenwerking met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De jaarlijkse prijzen, zes ter waarde van 2.500 en één ter waarde van 5.000 euro, stimuleren niet alleen jonge onderzoekers maar illustreren ook het belang van samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds.

Deze actie vestigt bovendien de aandacht van de gemeenschap op het belang en de waarde van technologisch gericht onderzoek en technologisch gericht onderwijs. Voor postacademische vormingen in het bijzonder is de interactie tussen de universiteit en het bedrijfsleven uiterst belangrijk: permanente vorming is immers in grote mate vraaggestuurd. Dit is dan ook één van de voornaamste uitdagingen voor Vlaanderen: de invoering van een dergelijk systeem zal bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van de technologiegerichte studies en voor de kwaliteit van de ingenieurs die er worden opgeleid en verder gevormd.

De vooraanstaande plaats van Vlaanderen in de wereld met betrekking tot de kwaliteit van zijn ingenieurs is immers niet langer een gegeven zonder meer. Wanneer we wensen dat Vlaanderen zijn plaats behoudt met betrekking tot onderzoek en ontwikkeling, in een steeds meer internationale context, ligt er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van alle participerende organen: universiteiten, hogescholen, overheid en bedrijven. We dienen er samen over te waken dat Vlaanderen een competitief voordeel behoudt door de ongeëvenaarde kwaliteit van zijn ingenieurs, en dat de creativiteit van deze ingenieurs ook vanuit Vlaanderen een internationale uitstraling kan krijgen.

Met zijn prijzen wil Barco een steentje bijdragen ter aanmoediging van zowel basis- als toegepast onderzoek, en wil het jonge mensen duidelijk maken dat het ingenieursberoep wel degelijk voeding vindt in eigen bodem. Jaarlijks spendeert Barco gemiddeld ongeveer 10% (71 miljoen euro) aan onderzoek en ontwikkeling (O&O) en haalt daarmee de top 5 van Belgische investeerders in O&O. Internationaal staat Barco op de 599ste plaats in de ranglijst opgesteld door het Britse Departement voor Handel en Industrie.

Door middel van de jaarlijkse prijzen dankt Barco tevens de universiteiten en de hogescholen voor hun blijvende inzet bij het stimuleren van hun studenten in de vakdomeinen die voor onze hightech gemeenschap van belang zijn.

De jaarlijkse prijzen, zes ter waarde van 2.500 en één ter waarde van 5.000 worden overhandigd door Prof. Dr. ir. Martin De Prycker, CEO van Barco n.v.

De jaarlijkse Barco/VIK-Prijzen, elk ter waarde van 2.500, worden dit jaar uitgereikt aan:

Kevin Puttemans (Vilvoorde) & Carl Luypaert (Machelen) Industrieel Ingenieur Elektronica
Hogeschool voor Wetenschap en Kunst De Nayer Instituut Ontwerp, implementatie en testen van een AES core in een FPGA

Wim Sohier (Buggenhout) & Jan Gobin (Vilvoorde) Industrieel Ingenieur Elektronica optie Ontwerptechnieken Hogeschool Gent
Modelgebaseerd parallellisme van het RANSAC-algoritme op herconfigureerbare hardware

Tom Bruyneel (Oostende)
Industrieel Ingenieur ICT
Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende
Ontwikkeling van een 3D-rijsimulator

De jaarlijkse Barco/FWO-Prijzen, elk ter waarde van 2.500, worden dit jaar uitgereikt aan:

Lawrence Bogaert (Schoten)
Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur
Vrije Universiteit Brussel
Ontwerpen, aanmaken en karakteriseren van golfgeleiders met geïntegreerde koppelstructuren, voor optische datacom applicaties

Linda Tessens (Drongen)
Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur
Universiteit Gent
Tracking van een Head Mounted Display in Ware Tijd

Jan Buytaert(Brussel)
Licentiaat Natuurkunde
Universiteit Antwerpen
Virtuele, fluorescerende optische-sectie tomografie (VFOST)

De Wetenschappelijke Prijs Barco/F.W.O. ( 5.000) gaat naar:

Steven Staelens (Merelbeke)
Burgerlijk Natuurkundig Ingenieur
Universiteit Gent
Monte-Carlomodel met klinische impact op de optimalisatie van nucleair medische SPECT-beeldvorming

Digitale fotos van dit evenement zijn beschikbaar op www.barco.com

Over Barco
Barco, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, België, levert visualisatie- en display-oplossingen voor professionele markten. Barco ontwerpt en ontwikkelt oplossingen voor grootschermvisualisatie, visualisatiesystemen voor levenskritische toepassingen en systemen voor visuele inspectie. Barco is wereldwijd actief en heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Asia Pacific. Barco is genoteerd op Euronext Brussel en maakt deel uit van de Next 150-index (Euronext: BAR; Reuters: BARBt.BR; Bloomberg: BAR BB).

Contacts

JP Tanghe
President Corporate Communication & Investors Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com