Dienstenbond CNV

Sociaal Plan De Friesland verlengt
07-12-2005

Naar aanleiding van het aflopen van de looptijd van de Sociale Leidraad per 1 januari 2006 hebben we overleg gehad met uw werkgever. Met uw bestuurder is afgesproken om de Sociale Leidraad van De Friesland gewoon te verlengen tot 1 juli 2007.

Onze insteek was om, op dit moment, u de nodige rust te gunnen in deze voor u hectische tijden. Onze verwachting is dat, nadat de Zorgverzekeringswet succesvol is ingevoerd, een scherper beeld zal zijn verkregen van eventuele personele gevolgen en u dan ook tijd heeft om met ons na te denken over een eventueel nieuw Sociaal Plan. Het is goed om te constateren dat De Friesland er in geslaagd is om qua prijs een goed concurrerende aanbod bij haar verzekerden neer te leggen. Het is goed om als vakbond in het veld te vernemen dat menig concurrent jaloers is op met name uw prestaties als het gaat om kwaliteit en prijs. Dat is een resultaat van uw inspanning als leden en medewerkers van De Friesland. Desondanks hebben we uw werkgever wel aangegeven dat we ons zorgen maken om met name twee zaken. Ten eerste wat gebeurt er met de medewerkers op de afdeling polissen en ten tweede wat gaat er gebeuren met de medewerkers van het zorgkantoor.

Afdeling Polissen
Als CNV Dienstenbond hebben we aangegeven dat we ons afvroegen wat er op de afdeling polissen gaat gebeuren als vanaf maart de meeste werkzaamheden zijn verricht. Voorgaande jaren vonden in deze periode handelingen plaats ten gevolge van premierestitutie, doorbreken van de loongrens in verband met het aanvaarden van een nieuwe baan of onrechtmatige inschrijvingen. Nu zal dit zich gaan beperken tot mutaties in NAW-gegevens of geboortes.

Uw werkgever heeft daarop aangegeven om de vacaturestop ook in 2006 te handhaven zodat er ruimte blijft ontstaan in het opvangen van werkgelegenheid. Daarnaast ziet uw werkgever de oplossing in het dusdanig opleiden van medewerkers dat ze breed inzetbaar worden op diverse afdelingen. In onze woorden gezegd: uw werkgever sloopt meer en meer schotten tussen de afdelingen uit zodat je niet kan spreken van functiebehoud maar meer van werkbehoud bij min of meer uitwisselbare functies. Daarnaast heeft ze aangegeven dat ze geconfronteerd wordt met een uitbreiding van het aantal staffuncties gezien de aanpalende bepalingen die de wet met name met zich mee heeft gebracht.

Omdat breed inzetbare medewerkers een gerichte scholing vereist, hebben we een aantal kritische punten neergezet. Naar onze mening willen medewerkers zich wel graag scholen maar weten ze niet exact wat er door de werkgever gevraagd waardoor ze een interessante partner voor de werkgever blijven. De Friesland heeft aangegeven dat ze opleiding in kennis en vaardigheden heel belangrijk vinden maar dat ze de maatvoering daarin wel van essentieel belang achten. Het is een illusie dat je iedereen tegelijkertijd kan opleiden. Vanuit de afspraken vanuit de nieuwe CAO Zorgverzekeraars maar ook vanuit De Friesland zal voor 2006 ingestoken worden op upgrading, employability en het verwerven van competenties. De Friesland heeft aangegeven ook op het punt van scholing veel vertrouwen te hebben in haar personeel.

Zorgkantoor
De overheid besteedt nu een groot deel van de werkzaamheden ten behoeve van de ANWBZ uit aan zorgverzekeraars. Het ministerie heeft nu al aangegeven dat zij wil dat in 2007 de werkzaamheden aangaande de vaststelling van de eigen bijdrage centraal in Den Haag geregeld moet worden. Echter over de gevolgen hiervan en met name op welke wijze de overheid de gevolgen voor de medewerkers van de zorgkantoren wil opvangen is niets bekend. Met andere woorden er is niet over nagedacht.

Omdat het bij De Friesland naar onze inschatting toch om 10 ftes zou gaan hebben we uw werkgever verzocht om in gezamenlijke lobby dit probleem in Den Haag kenbaar te maken. Uiteraard zullen wij -onder het mom mens volgt baan- er voor pleiten dat de huidige medewerkers recht hebben op een baan in Den Haag. Maar liever zien wij dat als de plannen echt doorgaan de overheid de zorgverzekeraar vervangend werk toebedeelt zodat de huidige medewerkers niet verplicht hoeven te verhuizen.

Wij hebben ook uw werkgever gevraagd om de diverse regelingen verder te uniformeren. Het komt voor dat twee medewerkers dezelfde opleiding willen volgen maar een verschillend behandeld worden. De ene persoon krijgt wel doorbetaald en de andere deels. De ene persoon krijgt de mogelijkheid om de opleiding binnen de werktijd te volgen en de andere in vrije tijd. Uiteraard kan elke individuele situatie maatwerk zijn maar het resultaat moet wel zijn dat de medewerkers zich gelijkwaardig behandeld voelen.

Er is afgesproken dat we in de maand mei 2006 weer een regulier overleg gaan voeren. Dat betekent echter niet dat uw werkgever van ons verwacht dat wij bij tussentijdse zaken niet aan de bel trekken. Dus zijn er belangrijke ontwikkelingen in uw individuele of gemeenschappelijke situatie laat het ons weten. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl.

Tenslotte
U bent al lid van de CNV Dienstenbond. Echter, uw collega wellicht niet. Naast heel veel individuele ledenvoordelen heeft uw ongeorganiseerde collega ook profijt van een goed pakket aan collectieve arbeidsvoorwaarden. Laten we de krachten bundelen en overtuig uw ongeorganiseerde collega van de voordelen van lidmaatschap. Vraag een gratis infopakket aan via 023-565 10 52