Waterschap Vallei & Eem

Oude munitie gevonden in Oosterbeekse beken

Uit onderzoek naar oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog blijkt dat bij vier beken in en rond Oosterbeek ongeveer 8000 metalen voorwerpen liggen. Naar verwachting is 20 procent van de voorwerpen als explosief aan te merken.

Waterschap Vallei & Eem liet het onderzoek de afgelopen weken uitvoeren omdat zij binnenkort willen starten met het herstel aan de Dunobeek, de Oorsprongbeek, de Spreng op de Hemelse Berg en de Gielenbeek.

Volgens burgemeester Piet Bruinooge is er geen gevaar voor omwonenden of gebruikers van het gebied: "hier in de gemeente Renkum zijn we gewend aan munitie van de Slag om Arnhem. Bij ieder project waarbij in de grond wordt gegraven is de kans dat we explosieven vinden erg groot. Met deze wetenschap leven wij als inwoners nu al 61 jaar en zolang je de grond niet verstoort is er geen gevaar. Nu het waterschap de beken wil opknappen moeten de explosieven geruimd worden. Hierbij worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen en waarschijnlijk zal dan de directe omgeving van de beken voor korte tijd worden afgezet".

Mevrouw Lenstra, technisch-directeur Waterschap Vallei & Eem, verwacht dat binnen enkele maanden de werkzaamheden kunnen beginnen: "Wij bekijken nu op welke manier de explosieven kunnen worden verwijderd, welke kosten dat met zich meebrengt en op welke subsidies we aanspraak kunnen maken. Nadat de explosieven zijn opgegraven en onschadelijk zijn gemaakt kunnen we beginnen met waar het ons allemaal om te doen is: de beken schoonmaken zodat ze weer helder stromen en terugbrengen in hun oorspronkelijke staat."

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Renkum en Waterschap Vallei & Eem van 6 december 2005