Itteren

Gesponsord door: Ankerpoort

NIEUWS Verkeersonveilige Klipperweg 6-dec-2005, Han Hamakers

Aan:
Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg
Postbus 5700
6202 MA MAASTRICHT

Itteren, 29 november 2005

Betreft: verkeersveiligheid Klipperweg te Maastricht

Geachte heer/mevrouw,

De Dorpsraad Itteren doet graag een beroep op uw deskundigheid op het gebied van verkeersveiligheid.

Wij maken ons namelijk grote zorgen over de verkeersonveilige situatie op de Klipperweg in Maastricht. Deze weg is de voornaamste uitvalsroute voor de inwoners van Itteren. Het betreft een kaarsrechte weg van bijna een kilometer lang, die gelegen is in het industriegebied de Beatrixhaven. Aan de weg zijn daarom verschillende bedrijven gelegen met in- en uitritten waar zich veel vrachtwagenbewegingen voordoen. De weg wordt de laatste jaren ook steeds meer gebruikt als sluiproute door inwoners van Geulle/Bunde die naar Maastricht gaan.

Enkele jaren geleden is de weg vanwege de vele verkeersonveilige situaties helemaal opgeknapt. Dat de weg gevaarlijk is blijkt wel uit het feit dat er in het verleden twee dodelijke ongelukken zijn gebeurd. Het betrof in beide gevallen inwoners van Itteren die tegen een stilstaande container waren gereden.

De opknapbeurt betrof de aanleg van een vrijliggend tweezijdig fietspad aan de noordzijde van de weg waardoor conflictsituaties tussen (brom)fietsers met vrachtautos op de in- en uitritten kunnen worden vermeden. Verder zijn er verschillende parkeerhavens aangelegd waardoor vrachtautos en containers naast de weg geparkeerd kunnen worden. In de praktijk gebruiken de fietsers echter niet hele fietspad. Ongeveer 100 meter voor de kruising met de Fregatweg steken fietsers meestal de Klipperweg over omdat het fietspad op de kruising met de Fregatweg vaak geblokkeerd staat door (vracht)autos die de Fregatweg moeten oprijden, maar dat door de enorme drukte s morgens niet kunnen. Ook dat levert weer gevaarlijke situaties op. Het betreft dan voornamelijk scholieren.

Het is een tijdje goed gegaan.

De laatste tijd komt het echter steeds vaker voor dat er weer vrachtautocombinaties en containers op de weg worden geplaatst, met name aan het begin van de Klipperweg (zijde Fregatweg) waar geen parkeerhavens zijn aangelegd. Twee weken geleden heeft zich weer een ernstig ongeval voorgedaan. Er is namelijk weer een auto tegen een stilstaande vrachtautocombinatie aangereden. Dit soort ongelukken gebeuren allemaal in de nachtelijke uren. Daarnaast is er dit jaar ook een ernstig ongeluk gebeurd waarbij een personenauto afkomstig uit de richting Itteren tegen een vrachtauto is gereden die zonder voorrang te verlenen de weg opdraaide. De bestuurder van de personenauto is blijvend invalide.

Er is inmiddels contact geweest over dit onderwerp met de politie en de gemeente. Volgens de politie mag op de openbare weg geparkeerd worden, omdat er ter plaatse geen parkeerverbod is. Formeel/juridisch klopt dat misschien wel, maar het is toch ook zo dat je als bestuurder je voertuig niet zodanig mag parkeren dat dit gevaar oplevert voor andere weggebruikers. Het feit dat er al verschillende ongelukken hebben plaatsgevonden, waarvan twee met dodelijke afloop, lijkt ons genoeg reden om te zeggen dat hier sprake is van een zeer ongewenste situatie. Van de gemeente hebben wij nog geen reactie ontvangen.

Gezien het vorenstaande zouden wij het zeer op prijs stellen indien u ons over deze situatie van advies zou willen dienen. Op basis van dit advies zullen wij dan het gesprek aangaan met politie en gemeente om aan deze levensgevaarlijke situatie een eind te maken, voordat er weer een ongeluk gebeurt.

Wellicht dat er naast de door ons genoemde ongelukken met inwoners van Itteren nog meer ongelukken gebeurd zijn. Mocht u hier meer gegevens over hebben, dan zouden wij deze graag ontvangen.

Voor meer informatie over deze zaak kunt u contact opnemen met de heer H. Hamakers telnr. 043-3646734 of mevrouw M. Lhomme telnr. 043-3652040, beide bestuurslid Dorpsraad Itteren.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. In afwachting van uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Namens de Dorpsraad Itteren,

Richard Smeets
Secretaris

Een afschrift van deze brief is tevens verzonden aan:
- Gemeente Maastricht, t.a.v. de heer J. Wingen en mevrouw T. te Boekhorst

- Politie Maastricht, t.a.v. de heer E. Gulikers