Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Interpolis: Vaak brand door sfeer en lekker eten

Tilburg 7 december 2005 - Ieder jaar ontstaat er tijdens de kerstdagen in Nederland vierhonderd tot vijfhonderd keer brand in woonhuizen. De belangrijkste veroorzakers zijn kaarsen en eten/koken. Dat blijkt uit een analyse die Interpolis heeft gemaakt van de schademeldingen die de afgelopen jaren bij de maatschappij binnenkwamen.

Oorzaken
Veruit de meeste branden worden veroorzaakt door kaarsen. In ruim een derde van de gevallen was een kaars of waxinelichtje de oorzaak van de brand. Daarbij zijn kerststukjes niet meegerekend. Deze blijken bij een op de zeven brandschades de veroorzaker. Ook in de keuken en aan tafel ontstaat vaak brand. Meestal gaat het om zaken als vlam in de pan of ongelukken bij het gebruik van spiritusbranders bij fondue- of gourmetstellen. Verder veroorzaken schoorsteenbrand en kortsluiting in elektrische apparaten of kerstverlichting nogal eens schade tijdens de feestdagen.

De meest voorkomende oorzaken met bijbehorende percentages:
1. kaarsen (33%)

2. eten/koken (27%)

3. kerststukjes (15%)

4. schoorsteenbrand (12%)

5. kortsluiting, o.a. in kerstverlichting (5%)

Letsel
Vaak blijft het niet bij materiele schade alleen. Uit gegevens van de Nederlandse Brandwonden Stichting (NBS) blijkt dat het aantal brandwonden in december fors toeneemt. Het aantal brandwonden door kaarsen verdubbelt zelfs. Volgens NBS-directeur Michael Rutgers speelt vooral de manier waarop mensen met kaarsen omgaan een belangrijke rol: 'De meeste ongelukken gebeuren omdat kaarsen omvallen of dat iemand langs een kaars loopt waardoor kleding in brand vliegt.' De Brandwonden Stichting start eerdaags een campagne om te wijzen op het brandgevaar tijdens de feestdagen.

Voorkomen
Een paar tips om brandschade te voorkomen:


- Naast een blusapparaat kan een blusdeken goede diensten bewijzen. Brand ontstaan door elektriciteit of een vlam in de pan mag nooit met water worden geblust.
- Zet de kerstverlichting uit wanneer u slaapt of niet thuis bent.
- Rol verlengsnoeren helemaal af: een opgerold snoer kan geen warmte kwijt en kan smelten en kortsluiting veroorzaken.
- Pas op met kleding. Flanel, fluweel, pluche of badstof branden makkelijk. Wol is het minst brandbaar. Polyester vat moeilijk vlam, maar smelt wel en wordt gloeiend heet. Ook katoen en linnen vliegen snel in brand. Veel kleding bevat een combinatie van kunststof en natuurlijke vezels en smelt en brand allebei.
- Wees extra oplettend met kaarsen. Zet ze niet op de tocht en houd ze uit de buurt van kinderen, huisdieren, gordijnen en boekenkasten.
- Wees erg voorzichtig met het bijvullen van spiritusbranders. Zorg dat de vlam gedoofd is en vul niet bij aan tafel. Laat de brander goed afkoelen. Het bijvullen van een warme brander is levensgevaarlijk.
- Laat de schoorsteen elk jaar vegen.

Bijlagen:

Twee graphics "Oorzaken woningbranden kerst" (ook beschikbaar als pdf-bestand en in zwart-wit).