SP Tilburg


Tilburg, 7 december 2005

Janssen voorbarig over Watermiljoenen

Sinterklaas is het land nog niet uit of het CDA claimt bij monde van wethouder Janssen alvast de `tientallen miljoenen' die binnenstromen na verkoop van de TWM aan Brabantswater. Maar hij is nogal voorbarig. Hij gaat daar ­ gelukkig ­ helemaal niet over en die zilvervloot is ook nog niet binnengelopen. De raad zou er beter aan doen daar snel een procedure over af te spreken zoals dat ook met de erfpachtgelden is gebeurd. De SP stelt vandaag voor daar in de Commissie Economie verder over te praten.

Wethouder Janssen zou bovendien wat voorzichtiger mogen zijn in zijn uitspraken. Hij is niet zomaar `CDA-politicus', hij is ook en vooral wethouder in het college en notabene president-commissaris van de TWM. Dat kun je niet zomaar even opzij zetten en doen alsof dat even niet meespeelt. Vorige week hebben de lijsttrekkers van de huidige fracties daar afspraken over gemaakt. Natuurlijk mogen wethouders die tevens lijsttrekker zijn, in de verkiezingscampagne de vrijheid nemen politieke uitspraken te doen die niet aan het college kunnen worden toegeschreven. Maar Janssen is helemaal geen lijsttrekker, en behalve wethouder ook chef van de TWM-commissarissen. In die hoedanigheid past veel meer terughoudendheid dan het verdelen van de buit na verkwanseling van het Tilburgse TWM-tafelzilver zoals hij gisteren in het Brabants Dagblad deed.

Voor het besluit dat de woningbouwcorporaties de erfpacht zouden afkomen speelden zich gelijksoortige taferelen af. Raadsleden liep het water in de mond bij het horen van `tientallen miljoenen' die zouden binnenstromen. Zij hadden het geld al zeven keer uitgegeven voordat er nog maar één euro van binnen was. Dat zouden we bij de verkoop van de TWM moeten voorkómen. Want als het CDA nu al gaat claimen, weten wij er ook nog wel een paar. Bijvoorbeeld als startkapitaal voor het Werkgarantiebedrijf of een eigen Tilburgs woningbouwbedrijf. Maar zo wordt de verkiezingscampagne wel érg populistisch. Het CDA maakt nu mooie sier door tientallen miljoenen aan kadootjesgeld te beloven die er helemaal nog niet zijn. Als de rechter anders beslist moet alles SP eerste weg links
­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl

Tripleclick hier voor RSS nieuwsfeed

weer worden teruggenomen. Zo organiseer je weinig vertrouwen in de politiek. Beter is het daarover snel een procedure af te spreken.

Vandaag stelt de SP in een brief aan de voorzitter van de Commissie Economie dan ook voor dat snel aan de orde te stellen. Toenmalig wethouder Van Gurp heeft de `erfpachtmiljoenen' ondergebracht in een fonds waaruit tientallen jaren lang herstructureringsoperaties gefinancierd kunnen worden. En dat heel slim ook nog eens privaatrechtelijk vastgelegd, zodat gulzig raads- of collegeleden in de toekomst niet kunnen graaien in die pot. Die constructie zou ook voor de waterschat moeten gelden.

Wat de SP betreft moet de TWM trouwens helemaal niet verkocht worden, maar dat is een gelopen race.


---- --