Ingezonden persbericht

Woningbeheer N.V. verkoopt haar activiteiten

Onroerend goed blijft buiten transactie

DEN HAAG, 20051207 -- De directie van Woningbeheer N.V. is in een vergevorderd stadium van onderhandelingen over de verkoop van haar activiteiten aan Meeùs Vastgoedmanagement B.V. en verwacht deze onderhandeling met succes te kunnen afronden. Meeùs Vastgoedmanagement B.V. is onderdeel van de Meeùs Groep, welke onderdeel is van het beursgenoteerde concern Aegon.


De activiteiten van Woningbeheer betreffen Vastgoedmanagement, VvE Management en de adviestaken binnen Stedelijke Vernieuwing. Met de verkoop wordt de werkgelegenheid van de circa 90 medewerkers van Woningbeheer gewaarborgd. Het onroerend goed maakt geen deel uit van de transactie.


De transactie is nog onder voorbehoud van toestemming van de Raad van Commissarissen van de Meeùs Groep enerzijds en toestemming van de Gemeente Den Haag als grootaandeelhouder van Woningbeheer anderzijds, die verwacht daar medio januari 2006 een beslissing over te kunnen nemen. De Raad van Commissarissen van Woningbeheer heeft inmiddels positief gereageerd.


Binnenkort zullen de betrokken ondernemingsraden worden verzocht tot het uitbrengen van advies. Voorts zullen ook de overige procedures die behoren bij de voorgenomen ondernemingsoverdracht in acht worden genomen. Het is de bedoeling de transactie nog voor het einde van dit jaar af te ronden. Het boekenonderzoek zal binnenkort aanvangen.


Woningbeheer heeft het afgelopen jaar een herstructurering doorgevoerd, die inmiddels is afgerond. Hierbij is de werkgelegenheid in overeenstemming gebracht met het werkaanbod. In totaal is het aantal medewerkers met circa 40 medewerkers teruggebracht, waaronder de volledige directie. Gebaseerd op een door de aandeelhouder en de Raad van Commissarissen geaccordeerd plan van aanpak en met volledige ondersteuning van de ondernemingsraad heeft een daartoe aangestelde interim-directeur orde op zaken gesteld. Met deze voorgenomen ondernemingsoverdracht lijkt een einde te zijn gekomen aan een turbulente periode.


De taken van Woningbeheer vinden haar oorsprong in 1992. De Gemeente Den Haag besloot toen een gedeelte van het door haar gehouden onroerend goed onder te brengen in een zelfstandige rechtspersoon met als doel om een deel van dat bezit op basis van acceptabele voorwaarden over te dragen aan woningbouwcorporaties. Nadat de toenmalige directie daarin grotendeels was geslaagd, verbijzonderde Woningbeheer zich tot een adviesorganisatie op het gebied van stedelijke vernieuwing. Zij behoudt, na verkoop, via zogenaamde Service Level Agreements het meerjarige beheer over de onroerende zaken van Woningbeheer, N.V. Stedelijk Belang en specifieke compartimenten van de Gemeente Den Haag. Hierdoor is een groot deel van de huidige omzet van Vastgoedmanagement voor de komende jaren gewaarborgd.


Gedurende de afgelopen periode is Woningbeheer er in geslaagd om naast de Gemeente Den Haag ook andere opdrachtgevers te verkrijgen, waarbij de afhankelijkheid van de onderneming ten opzichte van de Gemeente is verminderd. Deze ontwikkeling zal zich in de komende jaren voortzetten, waardoor de over te dragen ondernemingsactiviteiten zich in toenemende mate binnen een commerciële organisatie kunnen profileren.


Het zoeken van een aansluiting bij een grootschaliger organisatie vloeit o.a. voort uit het gewijzigde beleid van de Gemeente Den Haag in het kader van Stedelijke Vernieuwing.


Meeùs Vastgoedmanagement B.V. ziet deze acquisitie als een belangrijke aanvulling op haar werkzaamheden, met name door de toevoeging van de adviestaken binnen Stedelijke Vernieuwing en regionaal de aanvulling van het VvE management. Meeùs Vastgoedmanagement verwacht met deze uitbreiding van haar takenpakket tevens een grotere toegevoegde waarde te kunnen leveren ten aanzien van Stedelijke Vernieuwing en Vastgoedmanagement. De over te dragen expertise vanuit Woningbeheer zal binnen Meeùs Vastgoedmanagement tevens in een breder perspectief kunnen worden aangewend en niet langer worden beperkt tot Haaglanden.




Meeùs Vastgoedmanagement