Gemeente Rotterdam


---

Nr. 211
07 december 2005

Terugdringen jeugdoverlast succesvol: doelstelling gehaald 1600 jongeren aangepakt

De gemeente Rotterdam boekt succes in het terugdringen van de overlast door jeugd. Onder leiding van de stadsmarinier Jeugd zijn 1600 jongeren door middel van DOSA (Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak) doorverwezen naar hulpverlening of justitie. Uit een evaluatie eerder dit jaar bleek al dat betrokken partijen goed samenwerken om jongeren te helpen en zo wordt ook het afglijden naar crimineel gedrag voorkomen. 1460 jongeren zijn in handen van de hulpverlening terecht gekomen en 140 jongeren zijn doorgeleid naar justitie en zijn strafrechtelijk berecht.

Bij DOSA zijn veel partijen betrokken, o.a. politie, deelgemeentelijke organisaties, bureau Jeugdzorg, Leerplicht en het jongerenwerk. Door intensieve samenwerking van jeugdinstanties voorkomt de gemeente Rotterdam dat jongeren met problemen tussen wal en schip raken.

Twee jaar terug constateerde de gemeente Rotterdam dat probleemjongeren van het kastje naar de muur werden gestuurd en steeds bij verschillende instanties aanklopten. Doordat de dossiers van deze jongeren niet 'gedeeld' werden, was de totale problematiek van de jongeren nergens bekend. Hulpverleners moesten telkens weer van voren af aan beginnen. De DOSA blijkt het redmiddel om te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip raken. Daarom wordt deze sluitende aanpak ook in 2006 voortgezet.

noot voor de redactie/