Gemeente Hoorn


B en W presenteren meerjarenvisie op kunst- en cultuurbeleid

Persbericht d.d.: 7 december 2005

Het college van B en W wil zich inzetten voor meer samenwerking tussen culturele instellingen, een betere benutting van de toeristische mogelijkheden van het culturele aanbod, het betrekken van jeugd bij cultuur en het ondersteunen van nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Deze punten vormen de kern van de nota Kunst en Cultuur 2006-2009 die het college van B en W onlangs heeft vastgesteld. De financiële consequenties worden grotendeels binnen de huidige begroting opgevangen.

Het kunst- en cultuurbeleid voor de komende vier jaar richt zich op vier aandachtsvelden:
o Culturele infrastructuur
De nadruk ligt hierbij op het faciliteren van culturele instellingen op het gebied van financiën en huisvesting en het stimuleren tot meer samenwerking en onderlinge afstemming van het totale aanbod. o Cultuur en jeugd
De deelname van jongeren aan kunst- en cultuuractiviteiten moet worden verhoogd. Dit moet onder meer gebeuren door de cultuureducatie in het onderwijs te blijven ondersteunen en de cultuureducatie buiten het onderwijs beter op elkaar af te stemmen. Er moeten meer culturele festivals voor jongeren komen en de amateurverenigingen moeten worden gestimuleerd om de aandacht voor en van jongeren vast te houden. o Cultuurtoerisme
Het totale culturele aanbod moet beter worden benut voor het toerisme en aansluiten bij het strategisch promotiemarketingbeleid. Bij de ontwikkeling van nieuwe cultuurtoeristische producten moeten rekening worden gehouden met de kernkwaliteiten van Hoorn (de ligging aan het water en de historische binnenstad.)
o Cultuurverbindingen
Er moeten meer laagdrempelige kunst- en cultuurprojecten in de wijken komen. In de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder moet de verbinding tussen beeldende kunst, stedenbouw en (landschaps)architectuur worden gerealiseerd.

Proces
Het startsein voor het nieuwe beleid was het cultuurdebat dat de raad op 9 oktober 2004 organiseerde met de Hoornse culturele instellingen en organisaties. Daaruit kwam naar voren dat er behoefte was aan een duidelijke meerjarenvisie op het kunst- en cultuurbeleid. De nota Kunst en Cultuur 2006-2009 is tot stand gekomen met grote inbreng vanuit het culturele veld. De gemeente heeft per deelveld (zoals `musea en galeries', `podiumkunsten en filmhuis', `culturele festivals en evenementen') sessies georganiseerd waarbij de organisaties en instellingen hun mening konden geven en ideeën konden inbrengen. Daarnaast heeft een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit alle geledingen van het culturele veld het schrijven van de nota begeleid. De nota is aangeboden aan de gemeenteraad ter bespreking en vaststelling.

---