Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 69: Wie krijgt de vrijwilligersprijs 2005?


29 september 2005

Op 7 december 2005 worden drie belangrijke maatschappelijke prijzen in Alphen aan den Rijn uitgereikt: "Vrijwilliger van het jaar 2005", "Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2005" en voor de eerste keer ook een "Aanmoedigingsprijs voor een jeugdige vrijwilliger". Tot 1 november 2005 kunnen alle Alphenaren een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie voordragen.

De vraag is:
Wie volgt de prijswinnaars uit 2004 op, te weten de heer Ben van Dijk en de "Stichting Alphens Platform Gehandicaptenbeleid".

Het gemeentebestuur toont met de prijzen haar waardering voor vrijwilligerswerk. Dit jaar zal dat gebeuren op woensdag 7 december
2005 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Castellumtheater door wethouder Hub van Wersch. Een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende geledingen uit de samenleving, beoordeelt de ingezonden voordrachten en kiest de drie prijswinnaars.

De "Vrijwilliger van het jaar 2005" krijgt een bronzen beeldje van de kunstenaar Frans van Straaten aangeboden door de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarnaast ontvangt de winnaar een reischeque ter waarde van
250,-- aangeboden door de directie van het Alphens Nieuwsblad. De "Organisatie van het jaar 2005" krijgt een geldbedrag van
1.000,--. De "aanmoedigingsprijs voor de jeugdige vrijwilliger" (tot en met 23 jaar) bestaat uit een geldbedrag van 250,--. De drie prijswinnaars ontvangen allen een oorkonde.

Iedere (jeugdige) Alphense vrijwilliger/mantelzorger en iedere Alphense organisatie die met vrijwilligers werkt, kan voor de prijs in aanmerking komen. Het vrijwilligerswerk moet wel een duidelijk maatschappelijk nut dienen. Een organisatie die zijn vrijwilligers goed begeleidt en ze ook waardeert, maakt kans op de prijs. Belangrijk is dat het vrijwilligerswerk belangeloos en onbetaald wordt gedaan.

Aanmelding van kandidaten voor deze prijzen kan tot uiterlijk 1 november 2005. Een folder met voordrachtformulieren is op te vragen bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk, telefonisch via 0172-425555 of per e-mail via info@vrijwilligerswerk.net. Voordrachten kunnen eveneens worden ingevuld op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk: www.vrijwilligerswerk.net.
De voordrachtformulieren moeten ingevuld en opgestuurd worden naar het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Dillenburg 3, 2404 EV Alphen aan den Rijn.

De gemeente Alphen aan den Rijn kent sinds 2000 de jaarlijkse prijs voor de "Vrijwilligersorganisatie van het jaar". Deze prijs is, als eerbetoon aan de vrijwilligers, ingesteld op initiatief van de Stichting Welzijn. Sinds 2003 wordt de prijs zowel toegekend aan een individuele vrijwilliger/mantelzorger, als aan een vrijwilligersorganisatie. Met ingang van 2005 is er ook een aanmoedigingsprijs voor een jeugdige vrijwilliger.

PORTEFEUILLEHOUDER: H. VAN WERSCH