KNMG

Symposium KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie

In het najaar van 2004 stelde de KNMG op verzoek van het ministerie van VWS een commissie in die de opdracht kreeg een landelijke richtlijn op te stellen voor palliatieve sedatie. Deze commissie heeft, onder voorzitterschap van mevrouw prof.dr. M.A. Verkerk, een jaar lang aan de richtlijn gewerkt. Tijdens dat traject is niet alleen de (inter)nationale literatuur geanalyseerd, maar zijn ook tal van organisaties en deskundigen geraadpleegd. De presentatie van de richtlijn vindt plaats tijdens een symposium op 7 december a.s.

Op het terrein van de palliatieve sedatie heeft zich de afgelopen jaren een intensief medisch-ethisch, juridisch, maatschappelijk en politiek debat ontwikkeld. Daarbij ontstond soms verwarring over het onderscheid tussen palliatieve sedatie en andere vormen van medisch handelen rond het levenseinde (zoals euthanasie). In de nieuwe KNMG-richtlijn wordt een uitvoerig overzicht gegeven van de normen voor verantwoord medisch handelen in het geval van palliatieve sedatie. Aan de orde komen onder meer de omschrijving van palliatieve sedatie, de indicatie, het besluitvormingstraject en de aard en hoeveelheid van de toe te passen middelen.

Programma
KNMG-voorzitter Peter Holland zit het symposium voor. Het programma is als volgt: 14.30 - 15.00 Ontvangst
15.00 - 15.05 Opening door Peter Holland, arts en voorzitter KNMG 15.05 - 15.30 Presentatie van de KNMG-richtlijn door mevrouw prof.dr. Marian Verkerk, hoogleraar ethiek in de zorg, Universiteit Groningen en voorzitter van de KNMG-commissie richtlijn palliatieve sedatie 15.30 - 16.15 Reacties op de richtlijn:

- Bert Keizer, verpleeghuisarts en ethicus;
- Prof.mr. Eugene Sutorius, hoogleraar strafrecht, Universiteit van Amsterdam;
- Prof.dr. Kris Vissers, hoogleraar palliatieve zorg UMC St. Radboud. 16.15 - 16.40 Discussie
16.40 Aanbieding van de richtlijn aan mevrouw drs. C. Ross-van Dorp, staatssecretaris van VWS, met aansluitend de reactie van de staatssecretaris 17.00 Afsluiting door de voorzitter

Deelnemers
Het symposium is bedoeld voor artsen en andere hulpverleners die in de praktijk van de zorg te maken hebben met palliatieve sedatie, alsmede voor andere betrokkenen bij dit onderwerp.

Datum en plaats
Het symposium vindt plaats op woensdag 7 december 2005 in Domus Medica, Lomanlaan 103, Utrecht. Klik hier voor de routebeschrijving.

Kosten en inschrijving
Aan het deelnemen aan dit symposium zijn geen kosten verbonden. Inschrijving is mogelijk tot en met 5 december 2005.