European Union



IP/05/1510

Brussel, 1 december 2005

".eu": Europa's nieuwe internetadres treedt op 7 december in werking

De Commissie heeft vandaag bekendgemaakt dat het ".eu"-topniveaudomein, waardoor ondernemingen, openbare instanties en burgers voor hun websites en e-mailadressen een pan-Europese internetnaam kunnen kiezen, op 7 december 2005 in werking treedt. Een ".eu"-suffix stelt gebruikers in staat om Europese aanwezigheid, ambitie of betrokkenheid aan te duiden. Het vormt een aanvulling op nationale landencodes zoals ".fr" voor Frankrijk, ".pl" voor Polen of ".uk" voor het Verenigd Koninkrijk, maar vervangt ze niet. Een sunrise period van 4 maanden zal de houders van oudere rechten - met inbegrip van ondernemingen - in staat stellen een aanvraag voor de registratie van domeinnamen in te dienen, op voorwaarde dat ze in de Europese Unie gevestigd zijn. Vanaf 7 april 2006 zal het register zijn deuren openen voor aanvragen van het algemene publiek. Met de lancering van .eu komt de Commissie de belofte na die ze op de Europese Raad van Lissabon in 2000 deed, namelijk om de Europese informatiemaatschappij overeenkomstig betrouwbare EU-regels een identiteit op het web te geven.

"Ik verwacht dat Europa's topniveaudomein .eu net zo belangrijk wordt als .com", aldus Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding. "Voor ondernemingen zal .eu het marketingbereik vergroten, terwijl het hen volgens EU-wetgeving tegen cybersquatters beschermt. Als burger kan een ".eu"-adres de zichtbaarheid van uw internetaanwezigheid of die van uw school, universiteit of club in de hele Europese Unie versterken. Europa's nieuwe topniveaudomein biedt zodoende een unieke kans voor moderne, grensoverschrijdende online-marketing."

Een domeinnaam wordt gebruikt om een computer of een netwerk op het internet te identificeren. Voorbeelden hiervan zijn `europa.eu.' en het deel van een e-mailadres dat op de `@' volgt. Topniveaudomeinen (TND's) staan centraal in het internationale internet-domeinnaamgevingssysteem - ze vormen de `suffix' aan het eind van de domeinnaam, en komen in twee basisvarianten voor:
* algemene TND's (aTND's) - die aan geen enkel land zijn verbonden, zoals ".com", ".org", ".net" en ".int"; en

* landcode-TND's (lcTNDs), zoals ".uk", ".fr", ".de", enz.

Het .eu topniveaudomein wordt beheerd en uitgevoerd door EURid^ , een particulier register zonder winstoogmerk dat via een open uitnodiging door de Commissie is geselecteerd. EURid zal aanvragen voor de registratie van domeinnamen via een omvangrijk netwerk van geaccrediteerde registrators registreren. De registratie van domeinnamen kan uitsluitend via één van deze geaccrediteerde registrators worden aangevraagd. Een lijst van alle registrators en de talen waarin de registratie wordt aangeboden is te vinden op de volgende website: http://list.eurid.eu/registrars/

In eerste instantie zal de mogelijkheid om de registratie van ".eu"-namen aan te vragen worden gereserveerd voor merkhouders en openbare instanties (van 7 december 2005 tot 6 februari 2006). Deze mogelijkheid zal vervolgens worden uitgebreid naar houders van andere "oudere rechten", zoals namen van ondernemingen of bedrijfsaanduidingen (van 7 februari tot 6 april 2006). Uiteindelijk mag vanaf 7 april 2006 iedereen die in de Europese Unie is gevestigd een aanvraag indienen om een ".eu"-domeinnaam te registreren.

Het beginsel "wie het eerst komt, het eerst maalt" zal worden toegepast voor alle aanvragen die tijdens de eerste 4 maanden en daarna worden ontvangen. Als twee aanvragers een ouder recht op dezelfde naam hebben, zal het register daarom de aanvraag registreren die als eerste ontvangen is. Hetzelfde principe zal worden toegepast als het register zijn deuren vanaf 7 april 2006 voor iedereen opent.

Verdere Informatie

EURid's homepage: http://www.eurid.eu/en

Beslissing betreffende ".eu" door ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers):

http://www.icann.org/announcements/announcement-23mar05.htm

Factsheet van de Europese Commissie over ".eu":

http://europa.eu.int/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cf m?item_id=2331

MEMO/05/457

---

EURid is de werknaam voor het consortium zonder winstoogmerk van 3 registers: DNS-BE (België), IIT CNR (Italië) en NIC SE (Zweden).