Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Verdachten openbreken gokkasten voor de rechter

Geachte redactie,
Op 6 september ontving u van ons het persbericht "verdachten van openbreken gokkasten aangehouden''. Het onderzoek in deze zaak is gedaan door de Bovenregionale Recherche Noord en Oost Nederland, onder leiding van het parket Zwolle. De twee verdachten staan woensdag 7 december vanaf 9.00 uur terecht bij de rechtbank Assen.
De voorlichting namens het OM is in handen van het parket Zwolle. De voorlichter is Tineke Zwart, persofficier is Christine Bordenga/Lars Stempher.
In verband met een andere zitting zijn zij op woensdag 7 december bij de rechtbank in Arnhem. U kunt desgewenst telefonisch contact met hen krijgen via het onderstaande telefoonnummer.

Voor de volledigheid treft u hieronder aan de tekst van het persbericht van 6 september j.l.

Vriendelijke groet,

Tineke Zwart
voorlichter OM Zwolle-Lelystad
Team Bovenregionale en Specialistische Taken
tel. 038- 496 2011


---

---

---

P E R S B E R I C H T

Zwolle, 6 september 2005

Verdachten van openbreken
gokkasten aangehouden

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft twee mannen aangehouden op verdenking van een groot aantal inbraken in horecagelegenheden en gokhallen in Noordoost Nederland. Daarbij werden gokkasten geforceerd en de geldpijpen meegenomen.

De twee verdachten, een 28-jarige man uit Klazienaveen en een 27-jarige man uit Erica, werden op dinsdag 30 augustus op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een shoarmazaak in Klazienaveen.

De BR NON (*) was een onderzoek gestart naar aanleiding van een reeks soortgelijke inbraken. Het ging daarbij vooral om inbraken in horecagelegenheden en gokhallen en verder om autodiefstallen en woninginbraken. Het merendeel van de feiten werd gepleegd in Zuidoost Drenthe, met name in Emmen, Klazienaveen, Coevorden en Hoogeveen. Maar ook uit Groningen, Friesland en Overijssel zijn aangiftes van dergelijke misdrijven binnen gekomen.
Bij de inbraken werden met grof geweld deuren van gokkasten geforceerd. Diverse keren werd gebruik gemaakt van een gestolen auto. De totale buit bedraagt rond de EURO 60.000 en de aangerichte schade is aanzienlijk.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij circa zestig zaken. Ze hebben inmiddels bekend voor minimaal 45 inbraken verantwoordelijk te zijn. Op 2 september zijn de verdachten voorgeleid bij de rechter commissaris. De raadkamer van de rechtbank beslist deze week of de mannen nog langer in voorlopige hechtenis blijven.


---
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Het Ministerie van Justitie.

---