Gemeente Smallingerland

Invoering officiële fietsstrook
6 december 2005

Invoering officiële fietsstrook

Het gemeentebestuur heeft een verkeersbesluit genomen om officiële fietsstroken te realiseren in Drachten. We kenden al de rode strook die de suggestie geeft dat alleen fietsers er gebruik kunnen maken. Deze zogenaamde suggestiestrook heeft geen officiële status en betekent dus ook geen stop- of parkeerverbod. Vandaar dat er nog veel borden langs de weg staan om stop- of parkeerverboden aan te geven.

Het verkeersbesluit houdt in dat langs doorgaande wegen de rode stroken gemarkeerd worden met afbeeldingen van een fiets. Dat is inmiddels op bijna alle wegen die al een rode suggestiestrook hadden gebeurd. Ter hoogte van de bushaltes wordt de rode strook onderbroken door een grijs vlak om de opstelplek voor de bus aan te geven.

Met het fietssymbool op het wegdek wordt de strook officieel en is er een rechtspositie gecreëerd. Het symbool geeft ook aan dat bestuurders niet langs de weg mogen stoppen of parkeren.

Fietsers en snorfietsers moeten gebruik maken van de strook. Bij onderbroken strepen (zoals in Drachten) mogen andere bestuurders op de strook voorsorteren mits zij er voor zorgen dat ze fietsers niet hinderen. Bromfietsers horen op de rijbaan. Zij mogen ook van de fietsstrook gebruik maken zolang ze fietsers of bijvoorbeeld bestuurders van een gehandicaptenvoertuig niet hinderen.

Alleen langs de Frisia en Oliemolenstraat wordt de rode suggestiestrook niet uitgevoerd als een officiële fietsstrook. Beide straten worden in de toekomst nog (gedeeltelijk) opnieuw ingericht (respectievelijk vanwege de scholen langs de Frisia en het Drachtstervaartproject) waardoor het profiel van de weg wordt veranderd.

Zodra de werkzaamheden om de symbolen aan te brengen af zijn, betekent deze maatregel dat langs alle wegen met een fietsstrook de stop- en parkeerverbodsborden verdwijnen.