Campina

Campina-veehouders nemen deel aan project 'Koe en wij'

Nederlands project dat oplossingen nastreeft voor knelpunten rondom weidegang van melkkoeien

Campina-melkveehouders nemen met veehouders van andere zuivelondernemingen de komende twee jaar deel aan het project 'Koe en wij', waarvoor het startsein is gegeven op de rondetafelconferentie weidegang op 6 december 2005 in Delft. Op aanvraag van de organisatie heeft Campina enkele tientallen veehouders gezocht, die wel weidegang van melkkoeien toepassen of zouden willen toepassen, maar daarbij in toenemende mate belemmeringen ervaren. Het project en de deelname van Campina-veehouders sluiten aan bij de opvatting van Campina dat, met respect voor het ondernemerschap van zowel 'weiders' als 'niet-weiders', weidegang van melkkoeien positief is. Zo'n 85 procent van de Campina-veehouders past weidegang van melkkoeien toe.

In het project 'Koe en wij' participeren de Nederlandse zuivel (NZO), landbouworganisatie LTO-Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, CBL (retail) en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV).

Campina toont zich al geruime tijd voorstander van weidegang van melkkoeien en draagt dit ook uit naar de eigen leden-melkveehouders. "Maar we geven ook duidelijk aan dat de keuze voor wel of geen weidegang de eigen bedrijfsbeslissing is van de individuele veehouder. De eigen bedrijfssituatie speelt daarbij een belangrijke rol", verklaart Atze Schaap, als directeur Vereniging & Transport bij Campina verantwoordelijk voor de contacten met de leden-melkveehouders. "Het project 'Koe en wij', dat tot doel heeft om oplossingen te vinden voor knelpunten rondom weidegang, is in onze ogen daarom een prima initiatief. Het is praktisch, heeft oog voor de wensen van de maatschappij en voor de economische en praktische randvoorwaarden vanuit de melkveehouderij."

Afweging melkveehouder
De ondernemers in het project maken voor hun bedrijfssituatie een afweging in wat wel en niet kan met weidegang, zowel technisch, economisch alsook maatschappelijk. De nadruk ligt daarbij op bedrijven met een kleine huiskavel (weinig weidegrond rondom de stallen), bedrijven met een automatisch melksysteem, bedrijven met een grote veestapel en bedrijven met een hoge melkproductie per koe. Naast het nieuwe mestbeleid van de Nederlandse overheid, dat in 2006 van kracht wordt, worden deze vier factoren gezien als de grootste praktische bezwaren voor weidegang. Niettemin past naar schatting zo'n 85 procent van de melkveehouders een vorm van weidegang toe.

Campina is nauw betrokken bij de dialoog over weidegang van melkkoeien. Ze participeert op landelijk niveau in gesprekken tussen de zuivel en maatschappelijke organisaties en voert die gesprekken zelf ook.

Dialoog met het publiek op www.campina.com Daarnaast staat Campina open voor de dialoog met het grote publiek. Sinds afgelopen zomer, toen Campina het maatschappelijk verslag 2004 uitbracht, kan het publiek op de corporate website www.campina.com zijn mening geven over waarom weidegang van melkkoeien belangrijk is én over de vraag wie daarin verantwoordelijkheid moet nemen.

Ongeveer de helft van de deelnemers aan de poll is van mening dat weidegang voor melkkoeien belangrijk is omdat een koe zich in de wei plezieriger voelt dan wanneer ze jaarrond op stal vertoeft. Volgens 20 procent van de stemmers maakt het voor de koe niets uit of ze wel of geen weidegang kent. En 30 procent van de stemmers vindt het vooral prettig om in de wei de koe te zien, die de bron vormt van de dagelijkse portie zuivel.

Over hoe weidegang van melkkoeien gestimuleerd zou moeten worden, lopen de meningen danig uiteen. 30 procent van de stemmers vindt dat Campina weidegang van melkkoeien verplicht moet stellen; deze mensen zeggen dat ze extra willen betalen voor zuivelproducten als deze gegarandeerd afkomstig zijn van melkkoeien die weidegang kennen. 20 procent van de stemmers vindt weidegang een volstrekt onbelangrijk onderwerp en nog eens 45 procent vindt dat melkveehouders zelf het beste de afweging kunnen maken voor wel of geen weidegang.

Nu Campina-veehouders actief deelnemer in het project 'Koe en wij', start Campina op de corporate website www.campina.com > Duurzaamheid > Uw mening een nieuwe poll, toegespitst op 'Koe en wij'.

Grootste aanbieder van biologische melk
Het overgrote deel van de Campina-melkveehouders in Nederland geeft de koeien weidegang. De Campina zuivelproducten zijn dus voornamelijk gemaakt van melk van koeien die in de weideperiode een bepaalde vorm van weidegang kennen.

Daarnaast is Campina in Nederland de grootste verwerker en aanbieder van biologische melk . Verplichte weidegang in het weideseizoen is een van de productievoorwaarden voor biologische melk. Biologische zuivel van Campina is dus gegarandeerd afkomstig van melkkoeien die in de weideperiode weidegang kennen.