Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - VRIJ VOOR PUBLICATIE

Sluis, 7 december 2005

RECORDPOGING SUCCES!

Maanden van voorbereiding, hulp van leveranciers en vele enthou-siaste vrijwilligers hebben vandaag geleid tot een succesvolle poging om het Guiness World Record te breken: Hotel De Dikke van Dale heeft de grootste bruidstaart ter wereld gerealiseerd.

Sinds 1 december zijn het niet alleen gasten geweest die de deuren van Hotel de Dikke van Dale hebben platgelopen. Steigerbouwers van Rheinhold & Mahla liepen af en aan: immers, om een stellage van 24 meter (!) te bouwen zijn heel wat onderdelen nodig! Ook groothandel Deli XL wist het hotel in Sluis veelvuldig te vinden om de honderden liters slagroom, fruit en kilo's taartkapsel te brengen.

'Het is een enerverende periode geweest en ook de komende dagen zullen zeker druk blijven', zegt Laurens van Rij, de trotse hoteldirecteur. Trots natuurlijk omdat de recordpoging geslaagd is, maar vooral ook vanwege de tomeloze inzet van alle betrokkenen. Volgens Dirje van Laar, Project Coördinator, heeft ze veel hulp gehad; 'De gemeente, de middenstand en de inwoners staan pal achter het initiatief en dat is te merken aan de grote opkomst en enthousiaste reacties'.

De laatste loodjes hebben overigens wel het zwaarst gewogen. Vanaf 07:00 uur vanochtend tot klokslag 17.00 uur heeft Jan-Hein Jonker, de chefkok van De Dikke van Dale met zijn brigade, bestaande uit zijn eigen koks en 40 leerlingen en docenten van Bakkerijschool Ter Groene Poorte, keihard moeten werken om de klus te klaren.

Samen met Wethouder Leentfaar van de gemeente Sluis, heeft Laurens van Rij de taart aangesneden en daarmee het startsein gegeven voor de eerste Week van Sluis: een verzameling evenementen om het hotel en de eeuwenoude vestingstad op ludieke manier onder de aandacht te brengen. De eerste taartpunten werden ook aangesneden door twee bruidsparen die een aantal jaar eerder op 7 december de echt waren verbonden.

Onder genot van een glas Champagne heeft een notaris de taart opgemeten, goed bevonden en proces-verbaal opgemaakt voor het Guinness Book of World Records. Het nieuwe record staat op 22,89 meter(!).

Het goede doel
De taart wordt in stukken verkocht aan het publiek dat op deze dag aanwezig is. Voor één euro kan men een punt van de lekkernij proeven onder genot van een kopje geurende Illy koffie. Woningen- en Dagcentrum De Sterre heeft als verrassing al een (voorschot-) cheque van ¤ 1000 mogen ontvangen uit handen van direccteur Van Rij: 'Mocht blijken dat het totaalbedrag van de verkoop van de taart hoger uitkomt, dan komt ook dit ten goede aan deze instelling voor mensen met een verstandelijke beperking!', zo verzekerde Van Rij de toehoorders.

Aansprekende activiteiten
Behalve de taart werd ook de nieuwe naam van het restaurant onthuld: 'Johan Hendrik'. Het hotel had een prijsvraag uitgeschreven die werd gewonnen door de heer Staal, inwoner van Sluis. De inspiratie? 'Het zijn de voornamen van de bedenker van het woordenboek, Johan Hendrik van Dale, wiens wieg in het stadje stond', aldus de winnaar die binnenkort van een gastronomisch diner voor twee komt genieten.

Het avondprogramma bleek ook goed aan te slaan. Van heinde en verre was men gekomen om de lekkerste specialiteiten te proeven van Sluiser restaurants die zich presenteerden op het Preuvenement. Nog voordat de aansluitende feestavond was afgelopen, concludeerden de gasten dat de openingsdag van De Week van Sluis er een was om nooit te vergeten!

Tot en met 12 december staat er nog meer op de agenda. Zo kan men deelnemen aan vele activiteiten, gebruik maken van leuke aanbiedingen, is er een kleurwedstrijd, een kindermodeshow, een huwelijksbeurs en bruidsmodeshow. Op zondag 11 december presenteert De Dikke van Dale een heuse primeur: een echte English High Tea.

Voor het volledige programma, de tijden en een overzicht van de foto's van de bruidstaart kunt u een kijkje nemen op; www.deweekvansluis.nl.

_________________________________________________
Noot voor de redactie (