Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Geachte redactie,

Op 1 september ontving u van ons een persbericht ' verdachte van vernieling van meubels voor de rechter '. Na een pro-forma zitting op 14 september, zal de zaak op woensdag 7 december om 13.30 uur inhoudelijk behandeld worden door de rechtbank Arnhem.

Het onderzoek in deze zaak is gedaan door de Bovenregionale Recherche Noord en Oost Nederland onder verantwoordelijkheid van het OM Zwolle-Lelystad. Om die reden wordt de voorlichting vanuit Zwolle gedaan. De persvoorlichter van het OM, Tineke Zwart, is bij de zitting aanwezig. Audiovisuele media die een interview met de persofficier willen, wordt verzocht dit uiterlijk 5 december kenbaar te maken via onderstaand telefoonnummer. Dit is van belang met het oog op de aanwezigheid van de persofficier in Arnhem. Voor het maken van opnames in de zittingzaal, dient u zich tot de voorlichting van de rechtbank Arnhem te wenden.

Hieronder treft u ter informatie aan het persbericht van 1 september 2005.

Vriendelijke groet,
Tineke Zwart
voorlichter OM Zwolle-Lelystad
Team Bovenregionale en Specialistische Taken
tel. 038- 496 2011


---------------

Zwolle, 1 september 2005

Verdachte van vernieling meubels voor de rechter

Op woensdag 14 september staat voor de rechtbank in Arnhem een 72-jarige vrouw uit Eindhoven terecht op verdenking van meerdere vernielingen van meubels. Omdat de psychologische/psychiatrische rapportages over de vrouw nog niet zijn afgerond, zal de zaak niet inhoudelijk worden behandeld.

De vrouw werd op 1 juni in Zevenaar door het personeel van een meubelzaak op heterdaad aangehouden en overgedragen aan de politie. De Bovenregionale Recherche Noord en Oost Nederland (BR NON *) was op dat moment bezig met een vooronderzoek naar een reeks soortgelijke vernielingen bij meubelzaken op diverse plaatsen in het land.

In totaal zijn er 38 aangiftes binnengekomen. De vrouw worden elf vernielingen ten laste gelegd.
Het gaat daarbij om vernielingen in Zevenaar, Groningen, Wychen, Arnhem, Deventer, Zoeterwoude en Utrecht. In Apeldoorn en Heerlen zijn twee meubelzaken gedupeerd. De totale schade bedraagt ruim drie ton.

In de overige 27 aangiftes was geen of onvoldoende opsporingsindicatie aanwezig.

De verdachte zit nog in voorlopige hechtenis. De pro forma zitting is op 14 september vanaf 13.30 uur bij de rechtbank in Arnhem.


---
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Het Ministerie van Justitie.

---