Gemeente Dordrecht


---

Samenwerken om ontwikkeling te versnellen

Vincent Brinkhof

Dordrecht moet zich sterker kunnen profileren als een mooie, lerende, werkende en gastvrije stad. Vier maatschappelijk betrokken ondernemers presenteren daarover hun voorstellen aan het stadsbestuur. Zij willen zich inzetten om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, waarbij samenwerking tussen bedrijfsleven, samenleving en gemeente nodig is om het tempo van de ontwikkelingen te versnellen. In de `Agenda voor de Stad' presenteren zij hun visie op versterking en verlevendiging van de binnenstad.
Wie?
Op woensdag 7 december boden de vier maatschappelijke betrokken ondernemers hun `Agenda voor de Stad. Dordrecht wil je (mee)maken' aan burgemeester Bandell aan. De vier initiatiefnemers: Max Hoefeijzers, (voorzitter College van Bestuur Da Vinci College), Wim van der Linden (directeur Woningstichting Progrez), René Smit (voormalig directeur Albert Schweitzer Ziekenhuis) en Jeroen Sorbi (rayondirecteur ING Bank) hebben de `Agenda' samen met andere (maatschappelijke) ondernemers uit Dordrecht opgesteld.

Nieuwe werkwijze
De initiatiefnemers zijn van mening dat de aandacht geconcentreerd moet worden rond vier thema's: Watertainment, Huis voor de Democratie, Winkels, Horeca & voorzieningen en Ambacht & innovativiteit. Voor deze vier thema's presenteren zij verschillende projectvoorstellen. Om de voorstellen uit te voeren is een nieuwe manier van werken nodig. In de Agenda zijn hiervoor vier uitgangspunten geformuleerd:
1. Het project heeft een duidelijke meerwaarde voor de binnenstad.
2. Verschillende partijen committeren zich aan het project.
3. Partijen zijn en blijven eigenaar van het initiatief.
4. Het stadsbestuur participeert en faciliteert.

Concrete voorstellen
De projectvoorstellen hebben betrekking op de vier thema's. Een van de voorstellen is om ongeveer 100 studenten gratis huisvesting aan te bieden in Dordrecht. In ruil daarvoor dragen de studenten bij aan de ontwikkeling van de stad. Ze leveren innovatieve bijdragen aan het Dordtse bedrijfsleven, waardoor de relatie tussen universiteiten en het lokale bedrijfsleven wordt versterkt. Daarnaast zorgen ze voor invulling van het concept van het Huis voor de Democratie en zijn ze actief in de promotie van Dordrecht via creatieve en toeristische uitingen.
Verder presenteerden de initiatiefnemers het '22 poortenplan'. Daarmee willen ze langs de toegangswegen naar de stad mensen meer uitnodigen en verlokken de Dordtse binnenstad te bezoeken. Met het voorstel `Debatteren in Dordrecht' willen de initiatiefnemers van Dordrecht een plek maken van discussie over democratie en maatschappij.

PDF icoon AGENDA_VOOR_DE_STAD.pdf Zie het origineel

Redactie
Mark de Vries
afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 84 73

email mt.de.vries@dordrecht.nl