Ingezonden persbericht


Persbericht

De LED-lamp verdringt conventionele verlichting van de markt

LED-innovatiedag belicht nieuwe marktkansen, 8 december 2005, Utrecht

Eindhoven, 7 juli 2005

Light Emitting Diodes (LEDs) maken een opmars in de verlichtingsindustrie en dat gaan we weten. LEDs zijn kleine lampjes die niet alleen heel lang mee gaan, je kunt er ook alle kleuren mee maken en ze zijn makkelijk te verwerken. Inmiddels kent iedereen de naam LEDs wel, maar er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden van dit veelzijdige licht.

LEDs hebben zich de afgelopen vijf jaar enorm doorontwikkeld. Niet alleen zijn LEDs de gloeilamp voorbijgestreefd, maar ze luiden ook het einde van het TL-tijdperk in. En wat nog interessanter is, is het enorme scala aan nieuwe toepassingen die ontstaan voor het bedrijfsleven. LEDs zijn booming business en wie dat inziet, beschikt over enorme kansen!

De potentie van LEDs

Het vervangen van gloei- en halogeenlampen door LEDs is gunstig uit oogpunt van energiebesparing en levensduur. Als er bijvoorbeeld in alle verlichting LED's worden gebruikt, dan kan dat in 2025 wereldwijd een energiebesparing opleveren van 100 miljard dollar per jaar en hoeft er voor 50 miljard dollar minder aan elektrische centrales gebouwd en onderhouden te worden.

Experts stellen dat TL-verlichting binnen 5-10 jaar vervangen wordt door LEDs. Ook is er een enorm snelle ontwikkeling van witte LEDs aan de gang. Was de efficiency en kwaliteit van het licht in 2000 nog zeer matig, in 2005 is de bron 5x efficiënter geworden en is de kwaliteit van het witte licht zeer goed te noemen en geschikt voor vrijwel alle toepassingen.

Als we naar het marktaandeel van LEDs in de verkeerslichtenmarkt kijken, wordt duidelijk dat binnen enkele jaren het merendeel van de verkeerslichten in Europa uitgerust is met LEDs. Ingenieur Willem Zandvliet vertelt: "Wij hebben knooppunt Velperplein kortgeleden volledig uitgerust met LED verkeerslichten, waardoor het energieverbruik van de lampen met 80% afnam en noodstroomvoorziening mogelijk werd. Toen een week later de stroom uitviel, werd automatisch op noodstroom overgeschakeld zonder dat het verkeer hier iets van merkte. Normaal gebeuren er bij dit soort storingen binnen de eerste minuten enkele ongevallen, dit is nu niet gebeurd en heeft veel leed bespaard. Bovendien hebben wij de installatie van de No-Break-voeding al terug verdiend, want wij hebben veel extra werk met actiewagens bespaard."

LEDs beter voor het milieu

Enkele minder voor de hand liggende voordelen van LEDs zijn dat de lampen ook bij -40°C opereren en geen kwik of andere milieubelastende materialen bevatten. LEDs zijn daarnaast bestand tegen trillingen en hebben een lage spanning waardoor ze veilig zijn. Momenteel wordt gewerkt aan een koelvrachtwagen waarbij LEDs de laadruimte verlichten. Hierdoor is het mogelijk dat er toch verlichting is, zelfs bij zeer lage temperaturen. Ook de trillingen van de auto hebben geen invloed op de betrouwbaarheid van de lamp en mocht onverhoopt het armatuur kapot gestoten worden dan zorgt de lage spanning waarop LEDs werken niet voor een onveilige situatie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld TL-buizen en als die kapot gaan komen er bovendien schadelijke stoffen vrij.

We kunnen concluderen dat de marktpenetratie van LED zich in rap tempo uitbreidt naar alle mogelijke andere lichttoepassingen met ontelbare mogelijkheden. Dat betekent dat er zich nu mogelijkheden voordoen voor een grote groep bedrijven en investeerders, waarbij een snelle Return of Investment te realiseren is. Dit thema zal als een rode draad door het congres LED2005 lopen. Het congres wordt georganiseerd op 8 december 2005 in Utrecht door We Are BV in samenwerking met het bedrijf LED Expert. Via business cases komen in acht verschillende markten de mogelijkheden aan de orde die een rol spelen bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van nieuwe LED-toepassingen.

Erik Swennen, directeur van LED Expert, "LEDs zijn een zogenaamde disruptive technology. Een nieuwe technologie in de bestaande verlichtingsmarkt biedt uitdagingen en kansen. Juist door de samenwerking tussen bedrijven met verschillende competenties en het bespreken van voorbeeld cases zullen er nieuwe ideeën over producten ontstaan. De mogelijkheden die ontstaan als solution providers en markpartijen een dag bij elkaar zijn en een dag lang over LED applicaties discussiëren lijkt mij fantastisch".

Hellen Dankers van WE ARE BV voegt daaraan toe: "We proberen met het congres de markten en haar spelers bij elkaar te brengen omdat wij denken dat er nog veel onbekend is van de toepassingen die met LED technologie mogelijk zijn. Laten wij in Nederland nu als fast movers de kansen in Europa grijpen. Door op het congres een aantal goede voorbeelden te presenteren denken we dat de Nederlandse, maar ook de Belgische bedrijven die tendens oppikken en er iets mee doen".

Op de website van LED2005 is meer te lezen over de toepassingen met LEDs: www.ledcongres.nl

Over WE ARE:

WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich -the business enabler-

Naast Congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland

Over Erik Swennen, LED Expert:

Directeur Erik Swennen is al meer dan 15 jaar werkzaam in de electro-optische wereld, waarvan de laatste vijf jaar als expert bij de grootste producent van High-Power LEDs ter wereld, Lumileds Lighting. Adviesbureau LED Expert zet expertise op het gebied van LED technologie in om bedrijven te ondersteunen, begeleiden en te trainen op LED toepassingen.


---

noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht