Ingezonden persbericht


Leiden, 15 november 2005

Gratis privé rondleiding door de conservator
bij de Australië tentoonstelling in Volkenkunde

Bij de tentoonstelling 'Australië het land en de mensen' is vanaf deze week een audiotour beschikbaar. In de tentoonstelling zijn in totaal 550 voorwerpen opgenomen. Allemaal vertellen ze een deel van het uitgebreide tentoonstellingsverhaal over contact, misverstand, aanpassing, conflict en waardering. Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat er over alle voorwerpen zo veel gedetailleerde informatie beschikbaar is. Vragen als: Wat is het? Waar komt het precies vandaan? En zelfs wie de makers en gebruikers van bepaalde voorwerpen waren, met foto's en al, is in veel gevallen bekend. Om het verhaal aan de hand van de voorwerpen nog meer diepte te geven, is nu een audiotour samengesteld langs 40 voorwerpen uit de tentoonstelling.

De teksten voor de audiotour zijn geschreven door de deskundige bij uitstek van het South Australian Museum in Adelaide: Philip Jones. De tour is in het Nederlands en Engels te volgen. De Engelse versie van de audiotour is door Philip Jones zelf ingesproken.

Rondom de tentoonstelling 'Australië, het land en de mensen' worden nog veel meer activiteiten georganiseerd:
· Rondleidingen:
Elke zaterdag start om 13.30 uur een gratis rondleiding langs de Australië tentoonstelling
· Lezingen:
-Donderdag 8 december 10.30-12.30 uur: 'Continuïteit en vernieuwing, hedendaagse kunst van de Aborigines' door Annette van Ham, conservator van het Aboriginal Art Museum (kosten museumentree + 4,50) -Maandag 12 december 20.00-22.00 uur: 'Aboriginal Australië, mens en cultuur nader bekeken' (entree: 4,50)
· Filmvertoningen:
-zondag 27 november, doorlopend: 'The Yirrkala Filmproject-deel I: Pain for the land' Yirrkala was een geïsoleerde missiepost tot de komst van een bauxietmijn in de jaren zestig van de vorige eeuw. De exploitatie van deze mijn en de gevolgen daarvan voor de Yolngu uit Noord-Oost Arnhemland vormen het onderwerp van het Yirrkala Film project. Regisseur Ian Dunlop filmde hier van 1970 tot 1982 en dat resulteerde in een meerdelige documentaire, waarvan het museum verschillende delen uitzendt.
· Voor kinderen
Kinderen (vanaf 8 jaar) kunnen de gratis ontdekkingstocht door de tentoonstelling volgen. Ze krijgen een 'kras'landkaart die ingevuld wordt aan de hand van vragen en opdrachten in de tentoonstelling. Ook zijn er speciale kinderteksten bij de Australië tentoonstelling.

Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl openingstijden: dit m zo 10-17 uur (25 dec en 1 jan gesloten) entree museum en tentoonstelling: 8,50 / 5,00 / MK geldig Op woensdagen is de entree tot de vaste tentoonstelling gratis

Hughine van Dooren - De Jong
Afdeling PR
Rijksmuseum voor Volkenkunde
Postbus 212
2300 AE Leiden
T: +31(0)71 5168800/794/798
F: +31(0)71 5128437
www.rmv.nl