FNV

Films in actie

Festival 100 jaar FNV

Ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan organiseert de FNV in samenwerking met het Filmmuseum het filmfestival Film in Actie. De 17 films die tijdens het festival vertoond worden, sluiten aan bij het werk van de vakbeweging. Het thema van al de films luidt 'recht en onrecht'. Er worden zowel klassiekers als recente titels vertoond.

Film in Actie: van donderdag 8 tot en met woensdag 14 december in Filmmuseum Cinerama bij Leidseplein. Het festival is toegankelijk voor leden en niet-leden.

Het thema arbeid in de filmgeschiedenis is zo oud als de filmgeschiedenis zelf: De eerste film ooit vertoond was De arbeiders verlaten de fabriek (La Sortie des Ouvriers de l'Usine Lumière) en dateert uit 1895. Sindsdien zijn er tal van films gemaakt die het lot van arbeiders, vakbonden en arbeidsomstandigheden tot onderwerp hebben. Tijdens het festival zijn achttien van deze films te zien: van Sergej Eisensteins Oktober (1927) en On the Waterfront - tot de premièrefilms van het Festival Le Couperet / The Ax (2005) en Verlengd Weekend (2005).

Diverse films krijgen een kort voor- of naprogramma in de vorm van uiteenlopend historisch archiefmateriaal, een lezing, of een introductie van een filmkenner. Zo zal de vertoning van Bread and Roses (2000) van de geëngageerde Britse regisseur Ken Loach ingeleid worden door de Amerikaanse vakbondsman Jono Shaffer, op wiens leven de film gebaseerd is. De film verhaalt over een langslepend arbeidsconflict in Los Angeles tussen schoonmakers en hun werkgevers: 'Janitors for Justice'.

Exclusief voor FNV-leden is er de voorpremière van de Bernardo Bertolucci's beroemde epos Novecento (1976). Deze klassieker verschijnt in een nieuwe kopie en is in de zomer van 2006 weer voor iedereen te zien.

Het programma en andere informatie vindt u op: www.fnv.nl/film

FNV