FNV

Recht en onrecht thema voor filmfestival van 100-jarig FNV

Recht en onrecht. Dat is het thema van het filmfestival dat de FNV van 8 tot en met 14 december ter gelegenheid van haar eeuwfeest in het Amsterdamse Filmmuseum Cinerama houdt. De achttien films op het programma sluiten aan bij het werk van de vakbeweging. Leden van een FNV-bond krijgen korting op de toegang tot de voorstellingen van de - zowel klassieke als recente - films. De première van de gerestaureerde versie van Bertolucci's Novecento uit 1976 is zelfs alleen voor leden.

Het thema arbeid in de filmgeschiedenis is zo oud als de filmgeschiedenis zelf. De eerste film ooit vertoond was De arbeiders verlaten de fabriek (La Sortie des Ouvriers de l'Usine Lumière) en dateert uit 1895. Sindsdien zijn tal van films gemaakt die het lot van arbeiders, vakbonden en arbeidsomstandigheden tot onderwerp hebben.

Tijdens het festival zijn achttien van deze films te zien: van Sergej Eisensteins Oktober (1927) en On the Waterfront - tot de premièrefilms van het Festival Le Couperet / The Ax (2005) en Verlengd Weekend (2005).

Diverse films krijgen een kort voor- of naprogramma in de vorm van uiteenlopend historisch archiefmateriaal, een lezing, of een introductie van een filmkenner. Zo zal de vertoning van Bread and Roses (2000) van de geëngageerde Britse regisseur Ken Loach ingeleid worden door de Amerikaanse vakbondsman Jono Shaffer, op wiens leven de film gebaseerd is. De film verhaalt over een langslepend arbeidsconflict in Los Angeles tussen schoonmakers en hun werkgevers: 'Janitors for Justice'.

Klik hier voor alle informatie over het filmfestival van de honderdjarige FNV.