Erasmus Universiteit Rotterdam

Bermuda-stijl rente derivaten

Raoul Pietersz verdedigt op donderdag 8 december 2005 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift Waarderingsmodellen voor Bermuda-stijl rente-derivaten.

Rente derivaten zijn contracten waarin betalingen zijn afgeleid van onderliggende rente waarden. De derivaten komen veelvuldig voor als onderdeel van hypotheken, levensverzekeringen en garantie investeringsproducten. Voor financiële instellingen is het dus van belang rente derivaten te kunnen waarderen en de risicoâs in te kunnen dekken. Waardering en risicobeheersing van rente derivaten is een complexe aangelegenheid waarbij vernuftige economische en wiskundige theorie de oplossing vormen. De promovendus heeft enkele nieuwe baanbrekende methodes en modellen ontwikkeld waarmee de kennis omtrent de rente derivaten waardering is uitgebreid.

Deze promotie is voorbereid binnen Erasmus Research Institute of Management (ERIM) , de door de KNAW erkende onderzoeksschool van RSM Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Promotor: prof.dr. A.A.J. Pelsser, Bedrijfseconometrie, prof.dr. A.C.F. Vorst, Financiering en belegging/Bedrijfseconometrie en financiering