Medisch Specialisten in deeltijd productiever

Booij, klusman en van bruggen

Uitgebreid onderzoek bewijst hogere productiviteit en betere benutting capaciteit bij deeltijdwerk.

Zo.n 150 medisch specialisten, onderzoekers en adviseurs komen op 8 december 2005 vanaf half 4 samen in De Rode Hoed in Amsterdam om te discussiëren over de verschillende aspecten van het in deeltijd werken door medisch specialisten. Tijdens het congres wordt een website gelanceerd waarop de individueel medisch specialist informatie kan vinden over deeltijdwerken en meer in het algemeen HRM. Het congres wordt georganiseerd door ZonMw samen met de Orde van Medisch Specialisten, de KNMG en de VNVA.

Deeltijdwerk in ziekenhuizen goed te regelen
De onderzoeksresultaten die tijdens het congres gepresenteerd worden, laten onder meer zien dat de .zorgvraag. wel degelijk voorspelbaar is en dat de planbaarheid die daaruit voortvloeit ervoor zorgt dat deeltijdwerken in veel ziekenhuizen prima geregeld kan worden. In veel gevallen heeft invoering van deeltijdwerken zelfs geleid tot een hogere productiviteit dan voorheen. Uit allerlei onderzoek blijkt dat de moderne medisch specialist zich behalve op het werk ook in toenemende mate op het gezin wil concentreren. Zonder de mogelijkheid om in deeltijd te werken, haakt een deel van hen volledig af. Parttime werken zorgt hier voor een belangrijk capaciteitsbehoud.

Aanleiding voor het congres is het beëindigen van het onderzoeksprogramma Deeltijdwerken Medisch Specialisten, waarvoor oud-minister Els Borst in 1999 ZonMw een opdracht heeft gegeven. Binnen dit programma is gezocht naar oplossingen voor de praktische belemmeringen die het in deeltijd werken in de weg staan. Tussen 1999 en 2005 is er veel veranderd op het gebied van deeltijdwerken door medisch specialisten. Voor velen vormt het geen enkel probleem meer; anderen zijn nog steeds fel tegenstander of krijgen het voor zichzelf, binnen hun maatschap, niet geregeld. Het congres belicht de verschillende aspecten, maar focust vooral op: welke instrumenten zijn er om tot goede beslissingen te komen? Hoe kun je die inzetten? Waar vindt je meer informatie?

Programma congres
Aan de hand van drie thema.s (mensen en mogelijkheden; problemen en oplossingen; steun en stimulans) interviewt Lennart Booij onderzoekers over hun resultaten; projectleiders over de door hen ontwikkelde instrumenten, specialisten over hun ervaringen, organisaties over de problemen waar zij tegenaan lopen en hoe ze die oplossen, en beleidsmakers. In plaats van workshops zijn er interviews, korte presentaties en demonstraties. Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen. En mocht u uw vraag niet kunnen stellen tijdens de presentaties, dan is er de mogelijkheid om tijdens het buffet aan te schuiven aan de tafel van die spreker, van wie u nog wat meer wilt horen.

Doelgroep van het congres zijn de individueel medisch specialisten, assistenten in opleiding, medische staven, vertegenwoordigers uit Raden van Bestuur en directies van ziekenhuizen.


Noot voor de redactie,