Gemeente Barneveld


Gemeente genomineerd voor 'open' software

Het programmabureau Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) heeft de gemeente Barneveld genomineerd voor een prijs voor het toepassen van 'open' software. Op 8 december maakt de OSOSS op een symposium bekend welke organisatie de prijs heeft gewonnen. Het toepassen van open standaarden en open source software zijn voor de Nederlandse overheid van belang vanwege de keuzevrijheid, gebruik en efficiency van haar informatiesystemen.

Voordelen Open Source Software

Belangrijke voordelen van het toepassen van Open Source Software is dat de zogenoemde broncode vrij beschikbaar is voor de gebruikers. Het aantrekkelijke van dit systeem is dat de aanschafkosten laag zijn en er geen licentiekosten zijn en pakketten zo vaak te installeren zijn als de gebruiker wil. Het biedt ook meer garanties voor de continuïteit van de opgeslagen informatie en voor de veiligheid van de informatie. Bij gesloten bestandsformaten kan de continuïteit in het gedrang komen als er nieuwe softwareversies worden uitgebracht die de oudere bestanden niet meer kunnen lezen. Openbaarheid van de broncode geeft gebruikers de mogelijkheid te controleren of er geen achterdeurtjes of ernstige fouten in de beveiliging zitten. Bovendien neemt de afhankelijkheid van de leverancier neemt ook af.

De gemeente maakt sinds eind vorig jaar gebruik van Open Source Software. Dit biedt ruimte om het zeer omvangrijke pakket aan I&A-activiteiten in de komende jaren uit te voeren.

Genomineerden

Het programmabureau OSOSS stimuleert en informeert overheidsorganisaties over 'open' software. Het programma is in 2003 gestart in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het ministerie van Economische Zaken en loopt tot en met 2005. Er zijn zes organisaties genomineerd voor de prijs 'Meest Open Overheidsorganisatie 2005', dat zijn:

§ AGI Rijkswaterstaat

§ Gemeente Den Haag

§ Gemeente Barneveld

§ KNMI

§ Agentschap BPR

§ ICT Service Coöperatie voor Politie, Brandweer, Ambulancezorg en Veiligheidspartner.

Tijdens het OSOSS Symposium 'Open doen' op 8 december wordt de winnaar bekend gemaakt en een prijs uitgereikt door een vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Barneveld, 2 december 2005 Mutatiedatum 02/12/2005