Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Jaarcongres Veilig Ondernemen

Titel
Jaarcongres Veilig Ondernemen, Den Haag, 8 december 2005

Veilig ondernemen belangrijke voorwaarde voor gezonde economie

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Kenniscentrum Grote Steden en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Een schade van 700 miljoen euro door criminaliteit in het bedrijfsleven (Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven 2004), oprukkende Poolse bendes die in opdracht in Nederland stelen en verloedering van winkelgebieden zijn stuk voor stuk redenen om veilig ondernemen te stimuleren. Veilig ondernemen is zelfs een voorwaarde voor een sterkere en concurrerende economie. Initiatieven waarmee de publieke en private partijen gezamenlijk de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen verhogen staan centraal tijdens het Jaarcongres 'Veilig Ondernemen'. Het Jaarcongres wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Grote Steden en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het congres vindt plaats op 8 december in het Kurhaus in Den Haag.

Het bevorderen van de veiligheid is een onderwerp dat de gemoederen van ondernemers en (lokale) overheden in toenemende mate bezighoudt. Voor een concurrerende lokale economie zijn, naast nationale randvoorwaarden, een ambitieuze en effectieve lokale aanpak van wezenlijk belang, waarbij gemeenten, politie, en bedrijfsleven met elkaar samenwerken. Tijdens het Jaarcongres zitten deze partijen bij elkaar aan tafel.

Naast een plenaire inleiding zijn er twee workshoprondes die uitgebreid ingaan op de volgende thema's:
Workshopronde I:

- Veilig ondernemen in vergelijkend perspectief - een inventariserend onderzoek naar de aanpak en voorbeelden in het buitenland in vergelijking tot Nederland (Ben Rovers van het Bureau voor Toegepast Veiligheidsonderzoek (BVTO).

- Economie en veilig ondernemen - veiligheid vraagt bijzondere aandacht bij nieuwe bedrijvigheid en het bewerkstelligen van een aantrekkelijk ondernemersklimaat.

- Organiserend vermogen en veilig ondernemen - uitvoering geven aan veilig ondernemen vereist een intensieve samenwerking met en inzet van veel partijen zoals bedrijfsleven, bewoners, politie en Kamers van Koophandel.
Workshopronde II:

- Innovatie en veiligheid - gemeenten kunnen, als regisseur van het lokale veiligheidsbeleid, een actieve rol vervullen in de innovatie van het veiligheidsbeleid. - Collectieve financiering voor veiligheid, Business Improvement Districts (BID's ) - steden zien een vorm van BID's als een oplossing van de professionele aanpak van binnensteden.

- Aanpak urgente gebieden - 50 urgente bedrijvenlocaties worden voorzien van extra toezicht, camera's, beperking/beheersing van de toegang, verlichting, preventieve maatregelen en aanpassing van openbare ruimten.

Tijdens het congres wordt de publicatie Veilig ondernemen uitgereikt. De publicatie is een bron van inspiratie voor bestuurders en beleidsmakers van de grote steden om veilig ondernemen als kans te beschouwen voor het stimuleren van leefbaarheid en lokale economie.