Universiteit Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

6 december 2005

'Taaie gemeenschap van intellectuelen met een levendig karakter'

Geschiedenis Sociale Wetenschappen in Utrecht te boek

De sociaal wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben hun eigen geschiedenis geschreven. In het boek 'De Sociale Wetenschappen in Utrecht, een geschiedenis' ligt de nadruk op de lokale geschiedenis van het onderwijs en onderzoek. Volgens initiatiefnemer, redacteur en decaan prof.dr. Willem Koops is het boek 'een staalkaart van disciplinaire geschiedenissen die laat zien dat onze faculteit een taaie gemeenschap is van intellectuelen met een levendig, soms iets té levendig, karakter.' Het eerste exemplaar van het boek wordt op donderdag 8 december aangeboden aan rector magnificus prof.dr. Willem Hendrik Gispen.

Het boek bevat bijdragen van verschillende auteurs die vanuit een breed overzicht en ruime ervaring een beeld hebben geschetst van hun eigen discipline in Utrecht. De redactie beseft dan ook dat het om een en niet om de geschiedenis van de sociale wetenschappen in Utrecht gaat. Prof.dr. René van Hezewijk beschrijft de psychologie, prof.dr. Jan Rispens de pedagogiek en onderwijskunde, prof.dr. Jan de Wolf de culturele antropologie, prof.dr. Henk Becker de sociologie en dr. Peter Selten de algemene sociale wetenschappen. Een belangrijke gemene deler is de grote betrokkenheid van de verschillende auteurs bij de faculteit. Dit wordt onder meer geïllustreerd aan de hand van de bijdrage van drs. Jan van Teunenbroek over de grote reorganisaties.

Radiopraatjes

De sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht hebben een rijke geschiedenis achter zich. Rijk wat betreft de veelzijdige wetenschappelijke bijdragen in de brede range van disciplines. Thoenes, Langeveld, Buytendijk en Linschoten waren geleerden die niet alleen internationaal wezenlijke bijdragen aan de wetenschap leverden. Zij verschaften ook het brede publiek inzichten met indertijd op grote schaal beluisterde radiopraatjes. Deze allure heeft de faculteit Sociale Wetenschappen door alle jaren heen behouden. Vandaag de dag treft men in de internationale wetenschappelijk media, maar eveneens in diverse opiniërende radio- en televisieprogramma's en documentaires over wetenschap, geregeld geleerden uit deze faculteit aan.

Wetenschap en samenleving

De faculteit hecht grote waarde aan de interactie tussen wetenschap en samenleving. In de afgelopen jaren is daartoe een twintigtal bijzondere hoogleraren benoemd. Deze intensieve samenwerking met maatschappelijke instituten is zeer relevant voor de wetenschapsbeoefening en de toepassing daarvan. Op het front van het wetenschappelijk onderwijs heeft de Utrechtse faculteit Sociale Wetenschappen eveneens een groeiende aantrekkingskracht, zoals blijkt uit de onverminderde groei van het aantal studenten en de breedte van het onderwijsaanbod.

Presentatie

De presentatie van het boek vindt plaats op donderdag 8 december vanaf 16.15 uur in de Theatronzaal van het Educatorium, Leuvenlaan 19, de Uithof, Utrecht.

Meer informatie

'De Sociale Wetenschappen in Utrecht. Een geschiedenis'

Redactie: prof. dr. Willem Koops, dr. Henk van Rinsum en drs. Jan van Teunenbroek

Uitgeverij Verloren, ISBN 90-6550-899-6, 306 blz., ¤ 20,-

Bestelbaar via de faculteit Sociale Wetenschappen, Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht, (030) 253 3444/6718, m.splinter@fss.uu.nl