FNV

Teruggevonden Ivens-film op FNV-festival

Tijdens het FNV-filmfestival wordt komende zaterdag ook een teruggevonden korte film van Joris Ivens uit 1930 vertoond. Het gaat om een film over de aanleg van een spoorlijn in Zuid-Limburg, gemaakt in opdracht van de toenmalige Bouwarbeidersbond.

De Ivens-film wordt gedraaid tijdens het filmfestival 'Films in Actie' dat Nederlands grootste vakcentrale FNV organiseert ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan. Op het festival worden een kleine twintig films vertoond, die aansluiten op het werk van de vakbeweging.

Het festival duurt van donderdag 8 tot en met woensdag 14 december en wordt georganiseerd in samenwerking met het Filmmuseum. Leden van de FNV kunnen op vertoon van hun ledenpas exclusief voordelige passe-partouts of dagkaarten aanschaffen. Ook krijgen ze korting op losse kaarten.

Miljoenenlijntje

De geluidloze Ivens-film 'Spoorwegbouw in Zuid-Limburg' draait in het voorprogramma van de eveneens stomme film 'Oktober' op zaterdag 10 december om 15.00 uur. De film van Joris Ivens werd gemaakt in opdracht van de Algemene Nederlandse Bouwarbeidersbond (ANBB).

Hij gaat over de werkzaamheden aan het 'Miljoenenlijntje'. De spoorweg tussen Schaesberg, Kerkrade en Simpelveld die per kilometer een miljoen gulden kostte. Hiervoor moesten enorme hoeveelheden grond worden verplaatst.

De film laat zien hoe mensen met hun eigen spierkracht en met machines dit werk verrichtten. Dit gebeurt in de kenmerkende avant-garde filmstijl van de jaren twintig: in kikvorsperspectief gefilmde arbeiders en spoorwagons die diagonaal door het beeld lopen.

'Spoorwegbouw in Zuid-Limburg' duurt dertien minuten. Hij werd begin van dit jaar met nog twee andere films teruggevonden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en geluid.

Première

Tijdens het festival vindt ook een Nederlandse première plaats. Op zaterdag 10 december om 21.30 uur wordt in Cinerama Amsterdam Le Couperet/the Ax (2005) vertoond van regisseur Constantin Costa-Gavras.

Het thema arbeid in de film is zo oud als de filmgeschiedenis zelf. De eerste film ooit vertoond was De arbeiders verlaten de fabriek Lumière (La sortie des ouvriers de l'usine Lumière) en dateert uit 1895. Sindsdien zijn er tal van films gemaakt over het lot van arbeiders, vakbonden of arbeidsomstandigheden.

Naast de première van Le Couperet worden tijdens het festival klassiekers vertoond als Modern Times (1936), On the Waterfront (1954) en Novecento (1976).

Enkele films krijgen een kort voorprogramma. Zo zal de vertoning van Bread and Roses (2000) van de geëngageerde Britse filmer Ken Loach worden ingeleid door de Amerikaanse vakbondsman Jono Shaffer, op wiens leven de film gebaseerd is. Bread and Roses gaat over een slepend arbeidsconflict in Los Angeles tussen schoonmakers en hun werkgevers, onder het motto 'janitors for justice'.

Exclusief voor FNV-leden is de voorvertoning van het beroemde epos Novecento van Bernardo Bertolucci in een nieuwe kopie. Pas in de zomer van 2006 is de film voor iedereen te zien.

FNV-filmfestival Films in actie

8 - 14 december

Filmmuseum Cinerama

Het programma en meer informatie vindt u op www.fnv.nl/film