Provincie Overijssel

Natuurvriendelijke oevers nemen barrières weg

Via een grensoverschrijdende vaartocht en een ludieke openingshandeling opent gedeputeerde Job Klaasen op 8 december aanstaande de natuurvriendelijke oever langs de rivier de Linde en kanaal Steenwijk-Ossenzijl in Overijssel.

Het licht schuin aflopende talud vervangt de hoge walbeschoeiingen. Hierdoor wordt het voor planten en dieren nog makkelijker om zich te verplaatsen tussen verschillende gebieden. De natuurvriendelijke oever is 2,5 meter breed en bijna 3 kilometer lang.

Dit project heeft één van de barrières weggenomen die de flora en fauna kunnen tegenkomen bij de oversteek tussen het Nationaal Park De Weerribben in Overijssel en natuurgebied de Rottige Meenthe in Friesland. Daarnaast kunnen vogels en otters zich nu makkelijker nestelen aan de waterkant. De aanleg van de oever heeft ongeveer een jaar geduurd. De totale projectkosten bedragen bijna ⬠400.000,--. Dit bedrag is bijeengebracht door de provincie Overijssel, de Europese Unie en de Dienst Landelijk Gebied.

De aanleg van natuurvriendelijke oevers maakt onderdeel uit van het realiseren van de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur. Via deze structuur worden de diverse natuurgebieden in de provincie Overijssel en de grensgebieden aan elkaar gekoppeld, zodat de oversteek voor planten en dieren makkelijker wordt.