Osb

Den Bosch, 8 december 2005

PERSBERICHT

Werkgevers blij met solide resultaat; loonsverhoging 1,8%

Principe-akkoord CAO Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf gesloten

De werkgevers- en werknemerspartijen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche hebben gisteravond een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe CAO. De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond zullen dit principe-akkoord nu voor gaan leggen aan hun leden. In eerste reactie zegt OSB er blij mee te zijn, dat de impasse rondom de CAO-onderhandelingen nu is doorbroken. Sinds april van dit jaar waren partijen al met elkaar in gesprek, maar kon onder andere op het punt van de loon-eis niet tot overeenstemming worden gekomen. OSB is van mening, dat CAO-partijen met dit principe-akkoord een solide resultaat hebben geboekt.

Partijen zijn een CAO overeen gekomen met een looptijd van drie jaar, die met terugwerkende kracht ingaat op 1 januari 2005 en zal lopen tot 31 december 2007. In die periode kunnen werknemers een loonsverhoging tegemoet zien van gemiddeld 1,8%. Om de langer in de branche werkzame medewerkers te belonen wordt de eindejaarsuitkering verhoogd van 2,5% naar 3,1%. Ook bereikten partijen overeenstemming over de loondoorbetaling bij ziekte in het tweede ziektejaar van 70%. Er wordt een speciale werkgroep ingesteld, die zich gaat buigen over een mogelijke aanpassing van de huidige reistijden- en reiskostenregeling. Bovendien hebben partijen afgesproken, dat zij te zijner tijd zullen spreken over de gevolgen van de nieuwe Arbeidstijdenwet voor de huidige CAO-bepalingen en een studie zullen opstarten naar de mogelijkheid van de invoering van een sociaal plan bij contractwisseling.

OSB hecht sterk aan naleving van de CAO. Naast de controles die al in de branche via de Raad voor de Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) worden uitgevoerd, zal OSB de afgesproken werkgeversbijdrage benutten voor controles op de naleving van de CAO en de Gedragscode door haar leden.

//////////////////////////////


Noot voor de redactie (