Kennisnet

Campagnes
OSOSS, SURFnet en Kennisnet lanceren Nederlands Uitwisselplatform open source software

08-12-05

Het Programma OSOSS, SURFnet en Kennisnet lanceren op 8 december het Uitwisselplatform voor open source software, www.uitwisselplatform.nl. Dit gebeurt tijdens het symposium `Open doen' in het Nieuwegeins Business Center. Het platform is een website voor Nederlandse varianten van open source ontwikkelprojecten en richt zich dus op de Nederlandse open source community. Via het Uitwisselplatform starten gebruikers nieuwe projecten op of leveren ze een bijdrage aan bestaande projecten. Het initiatief is voortgekomen uit de wens van OSOSS, SURFnet en Kennisnet om de ontwikkeling van open source software binnen Nederlandse (semi) overheden en onderwijs te stimuleren. Tijdens de ontwikkeling is deze dienst uitgegroeid tot een platform voor alle Nederlandse open source sofware ontwikkelaars. Het Uitwisselplatform www.uitwisselplatform.nl is Nederlandstalig en daarmee een aanvulling op diverse internationale sites.

Betrouwbare omgeving
www.uitwisselplatform.nl biedt gratis hosting voor open source software ontwikkelprojecten. Het platform draagt bij aan de ontwikkeling van open source software in Nederland. Het stelt de software en de broncode van projecten openbaar en zorgt daarmee voor een goede toegankelijkheid van de projecten.

Voor het platform is een betrouwbare omgeving gecreëerd die professioneel beheerd wordt. Door aansluiting op een hoogwaardige infrastructuur is het uitwisselplatform altijd en overal te bereiken. Op deze wijze bevordert het platform de samenwerking tussen ontwikkelaars wat de kwaliteit van de software en de continuïteit van de projecten ten goede komt.

Het Uitwisselplatform komt voort uit een samenwerking tussen SURFnet, Kennisnet en het Programma OSOSS. Daarnaast heeft Holland Open haar steun toegezegd.
www.uitwisselplatform.nl

Over Programma OSOSS
Het overheidsprogramma open standaarden en open source software voor de overheid (OSOSS) is een van de oprichters van het uitwisselplatform. OSOSS ziet het uitwisselplatform als een goede manier om een concrete bijdrage te kunnen leveren aan open source software, en aan de open source community. Tevens is het een reactie op een toenemende vraag vanuit meerdere overheidsorganisaties, om een centrale plek te bieden waar broncode, maar ook algemener, kennis en ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Voor meer informatie kijkt u op www.ososs.nl.
www.ososs.nl

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl. www.surfnet.nl

Over Kennisnet
Stichting Kennisnet is de publieke internetdienstverlener voor en door het onderwijs. Met de portal www.kennisnet.nl ondersteunt Kennisnet het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen. Kennisnet maakt onderwijsvernieuwing praktisch toepasbaar in de klas en ondersteunt scholen die hun onderwijs anders willen inrichten. Kennisnet in het hart van het onderwijs.
www.kennisnet.nl
de redactie