Gemeente Eindhoven

Persbericht 7 december 2005 , no. 305

College stopt met EFS+ (FUWA)

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag (6 december) besloten om te stoppen met het waarderen van functies met behulp van EFS+. Ook besloot het college een aantal besluiten uit het verleden m.b.t. functiewaardering in te trekken.

Sinds 1999 is in onze organisatie gewerkt aan een nieuwe wijze van functiewaarderen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de keuze voor het EFS+ (het Eindhoven Functiewaardering Systeem +). Aan de hand van dit systeem zijn tal van functies beschreven en gewaardeerd en zijn medewerkers ingeschaald.

In al die jaren is er altijd veel te doen geweest rond dit systeem: zo heeft het geleid tot een fors aantal lager gewaardeerde functies, tot vele bezwaarschriften en tot moeizame besluitvorming in het Georganiseerd Overleg. Gaandeweg gingen er bovendien steeds meer stemmen op om naar een andere wijze van beschrijven en waarderen te gaan.

Alles overziend is het college van mening dat het beter is dat onze organisatie zich richt op de toekomst, in plaats van veel energie te steken in een wijze van werken die op zân minst door het verleden besmet is. Het college heeft daarom besloten de besluiten van 15 maart van dit jaar (voor zover die betrekking hebben op de waardering en inschaling ) in te trekken, zoals ook het advies van de Locale Advies en Arbitrage Commissie (LAAC) luidde.

Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat voor medewerkers die door het besluit van 15 maart 2005 lager waren gewaardeerd de situatie van 14 maart 2005 weer gaat gelden. Terwijl medewerkers die door het besluit van 15 maart hoger gewaardeerd werden, hun hogere waardering behouden. Binnenkort krijgen alle betrokkenen hierover een brief.

Daarnaast heeft het college dus besloten om niet door te gaan met EFS+. Het college wil nu in het Georganiseerd Overleg overeenstemming bereiken over doelstellingen en uitgangspunten voor een nieuwe wijze van functiewaardering. De afgelopen weken heeft er intensief en opbouwend informeel overleg plaatsgevonden tussen partijen die deel uitmaken van het GO. Dat overleg heeft geleid tot de afspraak om het vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 eens te worden over de uitgangspunten en doelstellingen van het beschrijven en waarderen van functies.

Welke methode er ook gekozen wordt, er zal in Eindhoven altijd sprake zijn van een correctie gezien de Eindhovense historie.

Het college is zich ervan bewust dat er de afgelopen jaren veel onrust is ontstaan over functiewaardering. Door bovenstaande besluiten hoopt het college bij te dragen aan een klimaat van vertrouwen en openheid, waarin op basis van goede afspraken een methode van functiewaardering kan worden gekozen die recht doen aan de Eindhovense situatie.

Auteurs:
Wim van Amelsfort (voorzitter Centrale Ondernemings Raad) Frank Wessels (voorzitter werknemersdelegaties Georganiseerd Overleg) Jan-Carel Schut (wethouder P&O)
Kees Langerwerf (gemeente-secretaris)
Henk Mensink (sectorhoofd P&O).
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven