Gemeente Boskoop


Nota maakt adequate handhaving (bouw)regels mogelijk (07-12-2005)

Om adequaat te kunnen handhaven op het gebied van de bouwregelgeving, is het voor elke gemeente belangrijk een goed handhavingsbeleid te hebben. Daarom heeft de gemeenteraad 24 november ingestemd met de nota "Handhavingsbeleid Ruimtelijke Regelgeving Boskoop". Deze nota vervangt de verouderde nota "Handhaving van de bouwregelgeving". Met de nieuwe nota geeft de gemeente uitvoering aan het bestuurakkoord, waarin het strakker handhaven van de regelgeving was opgenomen.

De noodzaak van het handhaven van de regels - te denken valt aan brandveiligheid, bestemmingsplannen en (bouw)vergunningen - is duidelijk geworden door de rampen in onder andere Enschede en Volendam. Door deze rampen is er landelijk veel aandacht voor handhaving én is handhaving zelfs opgenomen als één van de zes speerpunten van het rijksbeleid. Als gevolg van deze speerpunten worden gemeenten, op het gebied van de handhaving, intensief gecontroleerd door de Inspectie VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Bij de eerstvolgende wijziging van de Woningwet wordt handhaving op gemeentelijk niveau zelfs een wettelijk verplichte taak van gemeenten.

Vooruitlopend hierop heeft de gemeente de nota "Handhavingsbeleid Ruimtelijke Regelgeving Boskoop" vastgesteld. De nota biedt duidelijkheid en rechtszekerheid en voorkomt daardoor willekeur en rechtsongelijkheid voor de burgers. De nota ligt tijdens kantooruren op het gemeentehuis ter inzage. Daarnaast kunt u de folder `Handhavingsbeleid Gemeente Boskoop: hoe controleert de gemeente of de regels worden nageleefd' bij de Gemeentewinkel ophalen.