Den Haag, 8 december 2005

Vragen van de leden Smits en van Heteren (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport

betreffende het ontzetten van ouders uit de ouderlijke macht

* Hebt u kennisgenomen van het artikel ouderlijk gezag afgepakt om baby te laten inslapen (Telegraaf d.d. 7 december 2005) In het artikel is te lezen dat de rechter hiertoe heeft besloten op verzoek van de behandelend specialisten?

* Is in deze situatie gehandeld in overeenstemming met het Groningse protocol en uw beleid voor levensbeëindiging pasgeborenen?

* Hoe is de juridische positie van ouders wanneer artsen zonder instemming van de ouders een medische behandeling willen staken, sedatie willen toepassen of over willen gaan tot levensbeëindiging?

* Hoe vaak per jaar worden ouders uit de ouderlijke macht ontheven met het oog op het kunnen verrichten van medisch handelen met het doel tot levensreddend handelen bij kinderen?

* Komt het ook voor en vindt u het wenselijk dat ouders uit de ouderlijke macht worden ontheven opdat artsen een medische behandeling willen staken, sedatie willen toepassen die kan leiden tot sterven of over willen gaan tot levensbeëindiging en is het mogelijk dat dit gebeurt zonder (zelfs maar telefonisch) overleg met de ouders of hun juridische vertegenwoordiging?

* Kan ontheffing uit de ouderlijke macht ertoe leiden dat daarmee het indienen van schadeclaims door ouders bij veronderstelde medische fouten onmogelijk wordt gemaakt (zoals in dit concrete geval het gevolg lijkt te zijn)?