Gemeente Almere

Almere en Amsterdam willen gemeenschappelijke agenda met het Rijk

Met een hartenkreet bezegeld met beider naam op de kaart van het IJmeer onderstreepten de burgemeesters Job Cohen en Annemarie Jorritsma van Amsterdam en Almere de wens tot nauwe samenwerking bij de ontwikkeling van de Noordvleugel. Dat deden zij op woensdag 7 december in de Eurotoren in Almere in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het rijk, de provincies, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Beide burgemeesters willen garant staan voor de voortgang van de bestuurlijke samenwerking in de komende twee verkiezingsjaren.

Almere wil de kwaliteit van de bestaande stad versterken en naar het westen via Pampus richting Amsterdam doorgroeien. Beide steden willen aan de slag en roepen het Kabinet op volgende week in het overleg met de Noordvleugel tot een intentieverklaring te komen. Wij kunnen er mee aan de slag, we willen dat het Rijk volgende week onze intenties steunt zei burgemeester Jorritsma.

Achtergrond

Almere en Amsterdam zijn ruimtelijk, economisch en sociaal de laatste jaren steeds meer op elkaar aangewezen. Dat heeft geleid tot een nauwere bestuurlijke samenwerking. De uitwisseling van mensen en bedrijven in de regio zal naar verwachting alleen maar verder toenemen. Na instemming van het Rijk kunnen de steden zelf aan de slag met woningbouw en bedrijfslocaties. Voor de noodzakelijke investeringen in nieuwe infrastructuur is het Rijk aan zet. Bovenaan de prioriteitenlijst van de regio staan de verbinding Almere-Amsterdam-Schiphol en een nieuwe verbinding over het IJmeer tussen de beide steden. Die laatste verbinding is meer dan een oplossing voor de files. Volgens Job Cohen is het een icoon van de fysieke en sociale verbondenheid tussen beide steden. In het Atelier IJmeer hebben de steden de visies op verstedelijking aan de westelijke zijde van Almere (Pampus), een ecologische schaalsprong en een verbinding tussen IJburg en Pampus uitgewerkt. De steden deden een oproep aan het Rijk om samen uit te zoeken hoe de plannen werkelijkheid kunnen worden en een gemeenschappelijke agenda te vormen.

Om de ruimtelijke doelen van het kabinet te kunnen realiseren, heeft het Rijk Almere eerder gevraagd een nieuwe schaalsprong op zich te nemen. Volgens Cohen hebben Almere en de regio een bovenmaatse opgave van het Rijk meegekregen, die het rijk moet faciliteren. De ruimtelijke opgave is ook van groot belang voor Amsterdam, benadrukte hij. Wethouder Arie Willem Bijl onderstreepte dat Almere die kan waarmaken als de financiële boekhouding van de stad in evenwicht komt en de financiering van voorzieningen niet langer blijft achterlopen op de groei van de stad.. De Raad voor Financiële Verhoudingen adviseerde onlangs Rijk en Almere een convenant te sluiten over de financiële systematiek. De gemeente Almere wil die handschoen oppakken. Cohen vroeg Almere nog eens na te denken over äansluiting bij het ROA.

Tweede Kamer leden, raadsleden uit de regio en vertegenwoordigers van de Rijksoverheid en maatschappelijke organisaties spraken zich uit over de groeiopgave in de Noordvleugel. Partijen onderkennen de bijzondere positie van Almere als nieuw ontwikkelde stad van grote omvang. Bouwfondsdirecteur Friso de Zeeuw gaf aan dat de IJmeer-ontwikkeling voor het bedrijfsleven interessant is. In tijden van verkiezingen waarin veel spelers wisselen kan ook het bedrijfsleven bijdragen aan de continuïteit van plannen.