PvdA Evert Vermeer Stichting


08 DECEMBER 2005
Commissie Koenders presenteert visie op ontwikkelings samenwerking

Internationale solidariteit is belangrijk voor een partij als de PvdA, maar hoe zorg je ervoor dat het onderwerp bovenaan de politieke agenda komt te staan en Nederland echt een bijdrage levert aan wereldwijde armoedebestrijding? In de nota ' Een goede ontwikkeling. Internationale Samenwerking in sociaal-democratisch perspectief' doet een adviescommissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Bert Koenders hier een aantal voorstellen voor.

Eind 2004 ging een commissie onder voorzitterschap van PvdA-Kamerlid Bert Koenders aan de slag om te komen tot een nieuwe sociaal-democratische visie op ontwikkelingssamenwerking. Op 21 november werd de nota gepresenteerd, met daarin concrete beleidsvoorstellen voor een alternatief beleid voor ontwikkelingssamenwerking. De commsissie, die in opdracht van de Evert Vermeer Stichting en de Zuid-Noord Commissie van de PvdA aan de slag ging, pleit voor een politisering van het huidige beleid en indamming van de huidige bureaucratische afrekencultuur waarbij cijferfetisjisme hoogtij viert.

"Hulp helpt wel degelijk" , aldus commissielid Diederik Samsom, "maar hulpt helpt alleen als we als donorladen onze bilaterale hulp radicaal harmoniseren". Nederland moet dus samen met gelijkgezinde landen afspraken maken over ontwikkelingshulp en deze afspraken vastleggen in een gezamenlijk Memorandum of Understanding. Dan pas kunnen donorlanden bij mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie sancties opleggen aan partnerlanden en kan hulp echt effectief zijn.

Volgens Bert Koenders moet de Nederlandse regering meer lef tonen als het gaat om de inzet van Nederlandse militairen bij vredesmissies in Afrika. Ook moet er veel hoger ingezet worden op corruptiebestrijding en een herwaardering voor de rol van het bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties. Als Nederland echt een vuist wil maken bij armoedebestrijding, zijn politieke veranderingen nodig en daarom stelt de commissie voor om in het Nederlandse parlement een commissie Coherentie aan te stellen. Met een nieuw te benoemen Minister voor Internationale Samenwerking wordt tot slot een bewindspersoon verantwoordelijk gemaakt voor het hele buitenland-politieke, economische en ontwikkelingsbeleid ten aanzien van ontwikkelingslanden. Zo kan coherentie echt een politieke prioriteit worden.