Gemeente Den Helder

08-12-2005 Rekenkamercommissie bijna aan de slag
Worden de doelen van het gemeentelijk beleid bereikt? Zijn de voorbereidingen en de uitvoering van dat beleid efficiënt verlopen? Met welke maatregelen kan de doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid worden vergroot? Dit zijn vragen waarmee de Rekenkamercommissie zich bezig gaat houden en waarvoor zij onderzoek zal doen om die te kunnen beantwoorden. De commissie is een belangrijk instrument voor de controlerende functie van de raad.

Niet gekleurd
De commissie zal bestaan uit drie raadsleden en vier externe leden. De raadsleden mevrouw L.R.E.P. Smit en de heren J.H.W. Mulder en P.H.H. Kragt (plaatsvervangend voorzitter) zijn eerder al benoemd als lid. In september heeft de gemeenteraad de volgende externe leden benoemd: mevrouw M.J.M.T. ter Berg, mevrouw H. Doppenberg, de heer E. Jongejan (voorzitter) en de heer P.J.J. van der Kruit. Zij zijn benoemd op grond van hun onafhankelijkheid en specifieke professionaliteit, en moeten waarborgen dat de onderwerpkeuze, bevindingen, oordelen en aanbevelingen niet gekleurd worden door politieke belangen. In de raadsvergadering van 14 december worden de externe leden geïnstalleerd. Deze vergadering begint om 19.30 uur. Na de installatie gaat de commissie echt aan de slag.
Met de benoeming van deze interne en externe leden beschikt de gemeente over een kwalitatief sterke Rekenkamercommissie

Onderzoeken
Per jaar zal de Rekenkamercommissie één of twee onderzoeken uitvoeren. Hierbij kan het gaan om uitgebreide onderzoeken naar effecten van beleid of om het beoordelen van een financieel systeem. Maar ook onderzoek naar de manier waarop bestaande beleidsinformatie door de gemeente wordt gebruikt, is mogelijk. Centraal staat altijd het boven tafel krijgen van de feiten. Met dat onderzoek beoogt de Rekenkamercommissie de gemeenteraad beter inzicht te bieden in de uitvoering en effecten van gemeentelijk beleid. Suggesties voor onderwerpen voor onderzoek kunnen worden voorgedragen door de commissie zelf, de leden van de raad, het college, commissies en inwoners van Den Helder. De Rekenkamercommissie bepaalt echter zelf de onderwerpen voor haar onderzoek.
De gemeenteraad heeft in september van dit jaar de Verordening op de Rekenkamercommissie gemeente Den Helder 2005 vastgesteld.