Gemeente Noordenveld


Tweede ronde Nederlandse Nominatie Europese Dorpsvernieuwingsprijs

Gepubliceerd op: 08 december 2005

Stichting recreatie

Buinen, Creil, Eexterveen, Koudum, Slagharen en Veenhuizen zijn door naar de tweede ronde van de Nederlandse Nominatie voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De Nominatiecommissie bezoekt de komende tijd de 6 projecten om een winnaar te selecteren. Deze dingt vervolgens namens Nederland mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De genomineerde wordt op 20 december a.s. in Wijster bekend gemaakt.

De Europese Dorpsvernieuwingsprijs is een Europese onderscheiding voor plattelandsontwikkeling en dorpsvernieuwing. Het is één van de activiteiten van de Europäische Arbeits gemeinschaft Landentwicklung und Dorferneuerung (ARGE) te Wenen. Deze organisatie stimuleert de vernieuwing en versterking van het landelijk gebied. De Europese Dorpsvernieuwingsprijs wordt tweejaarlijks uitgeschreven. Dit jaar is het thema: 'Verandering als Kans'. Dorpen die veranderingen zien als kansen en daar creatief mee omgaan kunnen in aanmerking komen voor de prijs.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Directie Platteland heeft de Stichting Recreatie, Kennis- en Innovatiecentrum (SR) en de Landelijke Vereniging Voor Kleine Kernen (LVKK) gevraagd de selectie voor de Nederlandse nominatie te organiseren.

Een nominatiecommissie besluit na een schriftelijke en een bezoekronde wie door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt voorgedragen voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De nominatiecommissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het Netwerk Plattelandsontwikkeling, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en de Stichting Recreatie, Kennis- en Innovatiecentrum. Op 20 december maakt de voorzitter van de LVKK in Wijster bekend wie Nederland nomineert voor de Europese prijs. Wijster was namens Nederland deelnemer in de vorige editie van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in 2004.