Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

8-12-2005

Nederland en Canada gaan samenwerken om hun klimaatbeleid te versterken. Zo willen zij onderzoeken of het mogelijk is om in de toekomst het Europese emissiehandelsysteem te koppelen aan een emissiehandelsysteem in Canada. Beide landen erkennen het belang van CO -afvang en -opslag als belangrijke maatregel voor de toekomst. Waar mogelijk zullen beide landen gezamenlijk optrekken.

Canada en Nederland vinden klimaatverandering een ernstig probleem dat om een mondiale oplossing vraagt. Het Kyoto protocol is een begin, maar er is veel meer nodig. Verdergaande reducties zijn noodzakelijk en ook de Verenigde Staten en de grote snelgroeiende economieen moeten daaraan een bijdrage leveren.
Om de grote risico`s van klimaatverandering te beperken vinden Canada en Nederland dat de temperatuur op aarde met maximaal twee graden Celsius mag toenemen ten opzichte van het pre-industriële niveau. Daarvoor is een innovatief beleid noodzakelijk. Zo willen Canada en Nederland een impuls geven aan technologische innovaties, door bijvoorbeeld meer onderzoek en het afschaffen van milieuonvriendelijke subsidies.
Ook willen zij de uitvoering van klimaatprojecten in ontwikkelingslanden, het zogenaamde Clean Development Mechanisme, verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld de administratieve procedures te vereenvoudigen en de financiele randvoorwaarden te verbeteren.